Artikeln innehåller reklamlänkar

Så här fungerar bokashi – senaste trenden!

Ta hand om ditt matavfall med bokashi.
Har du hört talas om den japanska trenden bokashi? Lär dig hur man komposterar matavfall till näringsrik jord med den populära metoden!

Ta hand om ditt matavfall och gör näringsrik jord av det. Bokashi är en japansk metod för att kompostera matavfall till jord med hjälp av bokashiströ, som består av särskilda mikroorganismer. Minska behovet att köpa ny jord och gör dina växter friskare med bokashi!

Kom igång med bokashi – så här gör du

Det finns särskilda komposthinkar för bokashi, men det går bra med en vanlig tiolitershink med tätslutande lock så länge du lägger en riven tidning i botten som fångar upp vätska.

Alla matrester ska ner – men inte mjölkprodukter som är rinnande eller flytande, det blir för blött. Låt helst matresterna rinna av innan du häller ner dem i hinken.

Nu till det viktigaste – strö på 1-2 matskedar bokashiströ om du har cirka en liter matavfall. Utan ströet kommer inte fermenteringsprocessen igång.

Om det blir kondens på locket betyder det att det är för blött och då behöver du ha mer papper i. Det är viktigt att locket sitter tätt så att innehållet blir så torrt och kompakt som möjligt.

Låt matavfallet jäsa inomhus i rumstemperatur i minst två veckor. Undvik direkt solljus. Sedan gräver du ner komposten direkt i landet. Så fort du gräver ned den jästa bokashin i jorden så börjar den omvandlas till jord!

Sen är det bara att börja odla – på balkongen, i trädgården, på kolonilotten eller i grönsakslandet. Enkelt, ekologiskt och miljövänligt!

5 produkter för att börja med bokashi

Bokashi blir allt mer trendigt i Sverige och ligger på 14:e plats över vad som tros bli årets julklapp.

Detta blir årets julklapp – enligt oddsbolaget

Bokashi startkit

Kom igång med bokashi snabbt! Det här kitet innehåller två komposthinkar och kompostströ. Hinkarna har avtappningsventil för att tömma hinken på vätska. Läs mer och köp här. (länk till Smarta saker)

Stor bokashihink med kran

Den här hinken med kran rymmer hela 16 liter. Perfekt för det stora hushållet. Läs mer och köp här. (länk till Smarta saker)

Bokashi kit

I det här kitet får du med två stora komposthinkar, doseringsmått, kärl för dräneringsväska, tillplattningsverktyg och 1 kg bokashiströ. Läs mer och köp här. (länk till Smarta saker)

Bokashiströ

Svenskproducerat strö till din komposthink. Läs mer och köp här. (länk till Smarta saker)

Hinkar av återvunna fisknät

Det här är ett komplett kit där hinkarna är återvunna av fisknät som är insamlat från havet. Läs mer och köp här. (länk till Smarta saker)

Källa: bokashi.se, sarabackmo.se

Se också: Så komposterar du med bokashi

Så komposterar du med bokashi
5:16

Efter reklamen: Så komposterar du med bokashi

(5:16)

Slå på ljud