Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Så här fungerar bokashi – senaste trenden!

16 nov, 2021 
Jenny Lundberg
Ta hand om ditt matavfall med bokashi.
Har du hört talas om den japanska trenden bokashi? Lär dig hur man komposterar matavfall till näringsrik jord med den populära metoden!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ta hand om ditt matavfall och gör näringsrik jord av det. Bokashi är en japansk metod för att kompostera matavfall till jord med hjälp av bokashiströ, som består av särskilda mikroorganismer. Minska behovet att köpa ny jord och gör dina växter friskare med bokashi!

Kom igång med bokashi – så här gör du

Det finns särskilda komposthinkar för bokashi, men det går bra med en vanlig tiolitershink med tätslutande lock så länge du lägger en riven tidning i botten som fångar upp vätska.

Alla matrester ska ner – men inte mjölkprodukter som är rinnande eller flytande, det blir för blött. Låt helst matresterna rinna av innan du häller ner dem i hinken.

Nu till det viktigaste – strö på 1-2 matskedar bokashiströ om du har cirka en liter matavfall. Utan ströet kommer inte fermenteringsprocessen igång.

Om det blir kondens på locket betyder det att det är för blött och då behöver du ha mer papper i. Det är viktigt att locket sitter tätt så att innehållet blir så torrt och kompakt som möjligt.

Annons

Låt matavfallet jäsa inomhus i rumstemperatur i minst två veckor. Undvik direkt solljus. Sedan gräver du ner komposten direkt i landet. Så fort du gräver ned den jästa bokashin i jorden så börjar den omvandlas till jord!

Sen är det bara att börja odla – på balkongen, i trädgården, på kolonilotten eller i grönsakslandet. Enkelt, ekologiskt och miljövänligt!

5 produkter för att börja med bokashi

Bokashi blir allt mer trendigt i Sverige och ligger på 14:e plats över vad som tros bli årets julklapp.

Bokashi startkit

Kom igång med bokashi snabbt! Det här kitet innehåller två komposthinkar och kompostströ. Hinkarna har avtappningsventil för att tömma hinken på vätska. ANNONS Läs mer och köp här.

Bokashi startkit

Stor bokashihink med kran

Den här hinken med kran rymmer hela 16 liter. Perfekt för det stora hushållet. ANNONS Läs mer och köp här.

Annons
Stor bokashihink med kran

Bokashi kit

I det här kitet får du med två stora komposthinkar, doseringsmått, kärl för dräneringsväska, tillplattningsverktyg och 1 kg bokashiströ. ANNONS Läs mer och köp här.

Stort bokashi kit

Bokashiströ

Svenskproducerat strö till din komposthink. ANNONS Läs mer och köp här.

Annons
Bokashiströ

Hinkar av återvunna fisknät

Det här är ett komplett kit där hinkarna är återvunna av fisknät som är insamlat från havet. ANNONS Läs mer och köp här.

Svarta hinkar av återvunna fisknät.

Källa: bokashi.se, sarabackmo.se

Annons

Se också: Så komposterar du med bokashi

Så komposterar du med bokashiBrand logo
Så komposterar du med bokashi
Annons