Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Därför är bananflugorna bra att ha!

19 sep, 2018 
Henrik Högström
Bananflugan är en av hemmets mer ovälkomna gäster. Men flygfät gör faktiskt nytta för mänskligheten, skriver tidningen Land. Här är några exempel på det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under den varma årstiden kommer de surrande bananflugorna som ett brev på posten. De förökar sig snabbt och har ingen respekt för omgivningen. De är inte farliga men upplevs nästan undantagslöst som obehagliga.

Som ett trollslag dyker de upp kring fruktskålen, soppåsen eller saftglaset.

– När det blir tillräckligt varmt ute så jäser skadad frukt och grönt. Bananflugan vill ha alkoholen som uppstår när det jäser, har Mattias Forshage, biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet förklarat.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Massor av fruktflugor
Fest för fruktflugor. Ju fler, desto festligare. Bild: IBL

Hjälper till att bryta ner

I jakten på det söta gör bananflugan, eller fruktflugan som den också heter, faktiskt nytta. Bananflugorna hjälper till att bryta ner ruttnande frukt och är också bytesdjur för andra insekter. Därmed är de en självklar del av näringskedjan.

Annons

Enligt tidningen Land kan fruktflugan ha spelat in när människan upptäckte vinäger. Både de små svarta prickarna som bananflugorna lämnar efter sig och deras små tassar sprider acetobacter, en sorts bakterier. När de slår sig ner i fruktsaft så gör acetobakterna att en ”syrlig” reaktion uppstår. Fruktsaften blir vinäger.

I forskningens tjänst

Bananflugan, eller Drosophila melanogaster, har använts i forskningens tjänst sedan mer än hundra år. I en sammanställning som tidningen Curie gjort spelar resultat gjorda på bananflugor roll i inte mindre än fem nobelpris.

Anledningen är, bland annat, att flugans genuppsättning till stor del liknar människan. NASA skickade till exempel ut bananflugor i rymden för att undersöka hur de reagerar i den miljön.

Vid Skövde Högskola finns det ett ”bananfluge-labb” där man bedriver forskning på allt från på cancersjukdomar till fertilitet, glutenintolerans och genetiska skelett- och muskelsjukdomar.

Annons

Bananflugorna bidrar till resultatet.

– Det finns många fördelar med att forska på just bananflugor. De har kort generationstid, så på en dryg vecka har man en ny generation. På så sätt kan man få snabbare resultat i forskningen. Det som är så bra med just bananflugor är att de har samma grundläggande celler som människor, eller som alla levande organismer. Det gör att man kan använda bananflugor för att testa mutationer och se vad som händer i generna, säger Katarina Ejeskär till Forskning.se

Forskar på bananflugor.
Bananflugornas genuppsättning liknar människans. Därför används flugorna mycket i forskning. Bild: IBL

Bananflugans sexliv kartlagt

Forskare vid Linköpings universitet har även nyligen studerat bananflugornas sexliv. En av slutsatserna var till exempel att honorna föredrog att para sig inom familjen. Det vill säga med samma hane eller dennes bröder. Hanarna var lite mer lössläppta. De föredrog nya partners framför sin gamla eller hennes systrar, skriver SVT.

Annons

Oavsett Nobelpris och rön om bananflugornas sexliv är det så klart inte önskvärt att ha för många i hemmet. Det grundläggande tipset är att städa ordentligt, bära ut soporna varje dag och ha skadad frukt och grönt i kylskåpet.

Ett av de enklare knepen annars är att ta en vinflaska med en slatt i botten och lägga den ner.

– När de väl flyger in kan de inte hitta ut igen, säger Mattias Forshage, biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet.

Källa: Land, forskning.se, Curie

Läs också: Så blir du av med bananflugor – 6 tips!

Annons