Därför ska du aldrig kasta jäst som gått ut – då spelar bäst före-datumet ingen roll

Kvinna som står i köket med en form, till häger syns jäst.
Foto: Shutterstock
Kan man baka med en färsk jäst som passerat bäst före-datum? Det reder vi ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Det stora glöggtestet 2025

Brand logo
Det stora glöggtestet 2025

Du har säkert varit med om att du planerat att baka bullar eller bröd, öppnar kylskåpet och där ligger jästen som passerat bäst före-datum för länge sedan. Men betyder det att bakplanerna måste ställas in? Inte nödvändigtvis!

Här reder vi ut vad som faktiskt gäller när jästen gått ut, hur du ser om den fortfarande är användbar och vilka knep som kan få jästen att vakna till liv.

Svaret: Du kan baka med jäst som gått ut

Jäst är en av de allra billigaste varorna i butiken, runt fyra kronor per paketet, så det kanske inte är något man får stora skuldkänslor av att slänga. Men faktum är att du inte behöver slänga färsk jäst efter den har gått ut.

Jästen har fått en vit hinna

Det går fint att använda jästen även om den har fått en vit hinna. Det betyder bara att jästen torkat litegrann men det kommer inte påverka ditt bak.

Jästen har gått ut

Allt om Mat skriver att färsk jäst ofta går att använda även efter att datumet passerat – ibland upp till ett halvår efter bäst före. Men att tänka på är att ju äldre jästen är desto svagare blir din degs jäsförmåga. Det kan därför vara bra att förlänga jästiden när du bakar med jäst som passerat bäst före datumet.

Sprucken och torr jäst

Ingen fara! Men lös gärna upp din torra jäst i lite ljummet vatten först, annars riskerar du klumpar i degen. Jästen kan också få bättre fart om du tillsätter lite honung.

Kan man frysa jäst?

Jästen bör inte frysas, eftersom jästcellerna kan frysa sönder, skriver KronJäst

Guide

När du använder jäst som passerat datumet är dina sinnen egentligen den bästa guiden.

Lukta: Doftar den normalt?

Känn: Är konsistensen okej, utan slemmighet?

Smaka: En liten bit ska smaka neutralt, inte surt.

Bild på en deg
Jästen är hjärtat i den deg.Foto: Amiel, Jean-Claude

Vad är jäst egentligen?

Jäst är en encellig svamp (Saccharomyces cerevisiae) som innehåller vatten, protein, kolhydrater, fett, mineraler och B-vitaminer. En stor del av proteinet består av enzymer – och det är just dessa enzymer som gör att jästen kan växa och som driver själva jäsningsprocessen i bröd. Jästen ger brödet både smak och volym, skriver Jästbolaget.

Källa: Jästbolaget, KronJäst, Allt om mat