Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Därför ska du stoppa ett mynt i frysen – innan du lämnar hemmet

19 jul, 2025
Foto: Shuttertsock/TT, Instagram/@cookistwow
Vem hade kunnat tro att ett litet mynt skulle vara nyckeln till att slippa bli sjuk efter semestern? Här är allt du behöver veta om det virala knepet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 matvaror du inte bör förvara i kylenBrand logo
7 matvaror du inte bör förvara i kylen

Tricket, som dubbats ”mynt i frysen”-knepet i sociala medier, är verkligen något alla borde ha koll på. Det är nämligen ett ypperligt sätt att ta reda på vad som hänt i frysen under tiden du är hemifrån, till exempel innan du åker i väg på semester eller är borta hos svärföräldrarna en helg. Otroligt enkelt och otroligt användbart!

Billigt knep kan spara dig flera sjukdagar

Varför behöver man veta vad som händer i frysen då? Ja, förhoppningsvis händer inte så mycket alls där. Men det som kan hända, vid ett tillfälligt strömavbrott, är att maten hinner bli mottaglig för bakterier – och därmed kan orsaka bland annat matförgiftning vid förtäring.

Så för att försäkra sig om att maten i frysen håller samma hygienstandard som vid infrysning – och för att undvika sjukdom – kan man använda sig av det här knepet.

Annons

Med rådande klimatkris hör dessutom plötsliga värmeböljor, köldknäppar och till och med naturkatastrofer till vanligheten. Vilket såklart kommer att påverka vår mathantering i framtiden.

Virala ”mynt i frysen”-knepet: Så går det till

En av många som gått i god för det här tricket i sociala medier, är den amerikanska mat- och receptsajten som går under namnet Cookist Wow. I ett inlägg på TikTok redogör de, steg för steg, hur myntfrysarknepet går till.

Steg 1: Frys vatten

Fyll en klar plastmugg eller annan genomskinlig behållare med vatten och stoppa in i frysen.

Steg 2: Frys myntet i vattnet

När vattnet frusit ordentligt, placera ett mynt (ja, du har säkert några gamla mynt som ligger och skräpar) ovanpå den frusna ytan och ställ sedan tillbaka in i frysen. Om du inte har ett mynt fungerar exempelvis en kapsyl minst lika bra.

Steg 3: Undersök

När du återvänder hem, efter att ha varit i väg några dagar, undersöker du huruvida myntet ligger kvar ovanpå ytan eller om det smält ner i isen. Ett mynt som befinner sig längre ner i koppen eller behållaren, skvallrar om att strömmen haft tillfälligt avbrott eller att frysen inte hållit temperaturen tillräckligt bra.

Annons

Oavsett vilket, så har isen i glaset börjat smälta, vilket innebär att även de livsmedel du förvarar i frysen kan ha börjat tina. Om myntet letat sig hela vägen ner till botten av behållaren, har strömmen förmodligen varit avstängd en längre stund.

@cookistwow

Why are we leaving a coin in the freezer? 🤨🪙 The reason why is amazing, such a great hack for the upcoming vacations ⬇️ 💧Fill a glass with water and freeze. Before leaving, place a coin on the frozen surface. ❄️When you return, you will be able to see if the coin is still on the surface, where you left it, or if it has sunk into the ice: this will mean that the power went out during your absence, and therefore the products in the freezer may have been defrosted. Do you know other useful kitchen tricks? Let us know in the comments 👇 cookistwow cookisthacks hacks kitchen tricks useful amazing easy quick homemade freezer ice summer vacations foodtok

♬ A Summer Place - Hollywood Strings Orchestra

Så avgör du om maten är säker att äta

Självklart behöver ett tillfälligt avbrott inte innebära att maten är oätlig eller garanterat kontaminerad. Enligt amerikanska livsmedelsverket går gränsen vid två timmar i rumstemperatur för att bakterier ska utvecklas.

Men som alltid när det kommer till mat och mathygien är det ju våra egna sinnen vi får förlita oss på – så även när det kommer till fryst mat. Känn på konsistensen, kolla på färgen, lukta och smaka på maten för att avgöra om den är säker att äta. Är man orolig för matförgiftning bör man dock alltid ta det säkra före det osäkra.

Därför ska du förvara plastfolien i frysenBrand logo
Därför ska du förvara plastfolien i frysen

Det är också nämnvärt att titta på rätt temperatur för att förvara både kyld och fryst mat – och vid vilka temperaturer risken för bakterietillväxt är som störst.

Annons

Det är även viktigt att ta i beaktning att all mat, tillagad eller ej, inte nödvändigtvis tinar upp helt jämt. En del av en fryst köttbit kan exempelvis vara i en matsäker temperatur, medan andra halvan riskerar kontamineras, eftersom den tinat upp tidigare.

Livsmedelshygien: Rätt temperatur i kyl och frys

  • Kylskåpet: Kylskåpet ska ha en temperatur på +4°C. Lägre temperatur ökar risken för att vissa livsmedel, som hamnat nära kylskåpets kylelement, fryser i stället. Livsmedel som förvaras i +4°C har visat sig ha dubbelt så hög hållbarhet, jämfört med livsmedel som förvaras i +8°C.
  • Frysen: Rätt frystemperatur är helt avgörande för matens hållbarhet. Svenska livsmedelsverket rekommenderar -18°C för att livsmedel ska frysa och hålla sig frysta.
  • Matkontamination: Mikroorganismer, så som bakterier och svampar, trivs och förökar sig i mat vid temperaturer mellan +4°C och +60°C, med den snabbaste tillväxten i intervallet +20°C till +40°C.

  • Källa: Livsmedelsverket

Annons