Så utses årets julklapp – och därför startade traditionen

En tvådelad bild på en tjej med VR-glasögon till vänster i bilden och närbild på händer som håller i en tamagotchi till höger i bilden.

VR-glasögon var årets julklapp 2016 och tamagotchin 1997.

Foto: TT

Vad har matkassen, VR-glasögon och robotdammsugaren gemensamt? Alla tre har någon gång varit årets Julklapp. Denna uppskattade jultradition är efter 34 år lika självklar som sillen på julbordet.

Året var 1988 då årets julklapp utsågs för allra första gången. Produkter som har trendat och sålt extremt bra under året kan utses, men vad som kanske är mindre känt är hur det går till när julklappen väljs ut – och hur allt började.

Se också: Stormköket årets julklapp 2020

0:56

Efter reklamen: Stormköket är årets julklapp

(0:56)

Vilken åsikt man än har om årets julklapp så är det en företeelse som engagerar människor. Det är roligt att spekulera i vad det kan bli.

När man introducerade årets julklapp var syftet att öka intresset för den årliga rapporten över julhandeln, som gavs ut av Handelns Utredningsinstitut (numera HUI Research). Det var så få som faktiskt läste rapporten och det ville man göra något åt. Så börjar historien om fenomenet som kom att bli en tradition.

Det första året var det bakmaskinen som vann – då en alldeles ny produkt på den svenska marknaden och som snabbt blev väldigt populär.

Vem utser årets Julklapp?

– Vi tittar på om produkten har varit en försäljningssuccé och om den har försäljningsvärde, alltså att den säljer i ett stort antal enheter. Och så utgår vi ifrån de tre kriterierna som vi har för årets julklapp, säger Emma Hernell som är vice vd på HUI Research, som ägs av branschorganisationen Svensk handel.

Bild på Emma Hernell i en ljusblå skjorta mot en blåaktig bakgrund.

Emma Hernell är Vice VD på HUI Research.

Foto: HUI Research

Framförallt är årets julklapp ett mått på vårt kollektiva shoppande. Vi lever i ett ständigt flöde av nya influenser och produkter som påverkar våra liv dagligen. De kan säga mycket om vår samtid, och en del prylar gör mer avtryck än andra.

Det är Emma och hennes kollegors jobb att analysera detaljhandeln under hela det gångna året. Om något sticker ut kan det vara en kandidat för julklappen.

Men det är inte vad som helst som kvalar in att bli årets julklapp. Bara för att strumpor säljer ovanligt bra ett år blir inte valet strumpor. Det ska vara något som är nytt och speciellt.

Kriterierna för årets julklapp:

  • Ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
  • Ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
  • Ska representera den tid vi lever i.
Julig inspiration: Slå in klapparna på nya sätt

En del julklappar sticker ut lite extra

Julklapparna speglar till stor del den tekniska utvecklingen, kulturella influenser och trender. En del julklappar blir bara flugor.

– Ja, som tamagotchin till exempel (1997), som var väldigt stor just då men sedan inte var lika spännande. Jag tänker även på internetpaketet (1996) då internet var nytt och faktiskt kom i en låda så det gick att ge bort i present. Idag är det ju en självklar del av infrastrukturen. Det säger väldigt mycket om tiden.

Bild på en kokbok med engelsk titel och en glasburk med pasta i står på en bänk mot en bakgrund av vitt kakel.

2002 nådde matinspirationen nya höjder och kokböcker sålde som smör.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Även politiken kan påverka årets julklapp hur märkligt det än kan låta. År 2002 fick kokboken ett stort uppsving i svenska hem. Regeringen beslutade nämligen det året att sänka momsen på böcker, vilket ledde till att det såldes otroligt mycket böcker och kokböcker i synnerhet. På tv hade flera nya matlagningsprogram premiär och tv-kockarna fick ny stjärnstatus. Dessa två faktorer gjorde kokboken till årets julklapp.

7 roliga adventskalendrar som får barnens ögon att tindra

Som någon som jobbar med att förutse årets mest populära julklapp, vilket är ditt bästa julklappstips?

– Jag älskar ju böcker och det är alltid en bra julklapp tycker jag. De allra flesta uppskattar böcker, säger Emma Hernell.

Hon avslöjar inget om 2021 års julklapp. Det förblir hemligt fram till november.