Den matlådan ska du INTE välja – detaljen du ska hålla utkik efter

Många kan nog känna igen sig att ha matlådor liggandes huller om buller i köksskåp och lådor, med lock som saknas eller inte passar.
Då kan det vara dags var en rensning och uppdatering av dina matlådor. I dag finns en uppsjö av olika matlådor, men vilken är egentligen bäst?
Skippa glassförpackningen
Matlådor i plast är en av de vanligaste sorterna. Men om man använder matlådor i plast är det viktigt att ha rätt sort, annars finns risk för att få i sig gifter.
Om du brukar värma dina matrester i en gammal glassförpackning bör du tänka om. Om du mikrar din mat i vissa plastlådor kan farliga ämnen vandra till maten, därför är det viktigt att ha en matlåda som är anpassad för just mat. Och då är det en sak man ska titta efter på lådan, vilket Göteborgsposten tidigare har skrivit om.
– Man ska framförallt välja en matlåda som har en märkning för att den klarar diskmedel, det vill säga ett märke med ett glas och en gaffel, samt märkning för mikrovågsugn eller höga temperaturer, säger Kettil Svensson, toxiolog på Livsmedelsverket och expert på plaster.
Matlådor i plast är helt enkelt ett bra alternativ, om man väljer lådor med denna märkning. Något man dock bör vara uppmärksam på är locken. Vissa mjukare lock klarar inte hög värme lika bra som lådorna. Då brukar det ofta stå "not for microwave use" eller liknande på dem.
Siffran på din matlåda av plast hjälper dig
Det finns även några andra märken att hålla utkik efter om du väljer en matlåda i plast.
På de flesta platsförpackningar, dock inte alla, finns det en symbol med en trekant runt en siffra
Förutsatt siffran är 1, 2, 4, 5 eller 6 så undviker du det farliga ämnet bisfenol-A. Ska du använda din matlåda för att värma mat ska du helst välja en låda med siffran 1 eller 5.
Källa: GP.se
Förutom plastlådor finns ju även lådor i glas. Glaslådor går bra att använda i mikron och innehåller inga giftiga ämnen, skriver Lidl. Däremot kanske det inte är det smidigaste alternativt, eftersom det blir tungt i väskan och är svåra att förvara många av där hemma då de är rätt otympliga.
Glaslådor har dålig värmefördelning men är utmärkta att frysa mat i, eftersom de inte läcker ut kemikalier i din mat som vissa plaster gör när de utsätts för extremt kalla temperaturer.
Då är aluminum bättre än både plast och glas
Lådor i aluminium ska man vara försiktig med att värma i mikron, eftersom vissa sorter kan skada mikron. Det går däremot bra att värma i ugn. Aluminumlådor ger en bra värmeisolering, de håller varmare temperaturer bättre än både plast- och glasbehållare.
Man kan frysa mat i aluminiumlådor, men det finns en risk att maten torkas ut med tiden eftersom det inte ger lika bra tätning som plast - och glaslådor. Aluminiumlådor används oftast som engångsförpackningar.
Mikra matlådor i rostfritt stål
Matlådor i rostfritt stål är perfekta lådan om du ska packa med dig frukt eller snacks. I dag finns nyare modeller som är anpassad för att värma i mikron, men överlag ska man undvika mikra matlådor i rostfritt stål. Detta eftersom det kan skapa gnistor och skada mikron, och i värsta fall leda till brand. De går däremot bra att värma i ugn.
Lådorna i rostfritt stål är bra för att hålla maten både varm och kall, och sluter tätt. De brukar vara en aning dyrare att köpa, men är riktigt hållbara. Lådorna håller i flera, flera år.
Välj låda efter dina behov
Varje matlåda har sina för -och nackdelar. Vilken matlåda du väljer att använda beror helt enkelt på dina behov. Kanske har du en sorts matlåda till jobbet och en annan för matrester som ska frysas.
Oavsett vilken du använder att välja är det viktigt med grundlig rengöring, för att din matlåda ska förbli hygienisk och kunna användas gång på gång.
Den största risken för att farliga ämnen ska gå ut i maten är under uppvärmning. Är du väldigt orolig för det här, lägg istället upp maten på en tallrik när du värmer den, skriver Göteborgsposten.