Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Det här betyder kattens kroppsspråk!

16 feb, 2022 
Johanna Svan
En katt med svansen i vädret.
Din katt stryker sig mot dina ben, eller viftar helt plötsligt med svansen. Vad är det din katt vill säga dig egentligen?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Även om läten är det som vi människor mest förknippar med språk så är kattens kroppsspråk väl så viktigt att kunna läsa av för att bättre förstå din katt. Ta dig tid att studera dess ögon, svans, öron och kroppshållning.

Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

Kattens kroppshållning – betydelse:

Svansen

Högburen, rak svans med svanstippen böjd – ”Hej, här kommer jag och du är jätteintressant!”

Högburen, spikrak svans – tyder på att katten är vaksam eller uppeggad, men har den en ”snällkrok” dvs att svanstippen är böjd, så är den vänligt sinnad.

Svagt böjd, hängande svans – ”Jag känner mig trygg.”

Horisontellt uppburrad svans – ”Jag tänker gå till anfall” (eller är bara väldigt exalterad, det ser man genom att katten darrar till på svansen då och då).

Annons

Svansen slår fram och tillbaka – ”Ska jag attackera eller ska jag inte – jag kan inte bestämma mig…” (irriterad, lekfull, upphetsad av något).

Svansen bärs riktigt lågt eller instucken mellan benen – ”Jag ger mig, du är överlägsen.” (Jag är livrädd och gör mig så liten som möjligt).

Öronen

Öronen står rakt upp – tyder på att katten gillar situationen.

Öronen böjs ner mot huvudet – katten känner sig obekväm, underlägsen eller aggressiv.

Klorna

Låt mig vara! – Kattens sylvassa klor kan ge dig extremt tydliga och smärtsamma uppmaningar.

Trampa och knåda framtassarna – Din katt trivs med dina smekningar och när den sitter i ditt knä det kan hända att den gräver ner sina vassa klor i dina i dina ben. Mjölktrampning kallas det och är ett tecken på att katten är lika trygg med dig som den kände sig hos sin mamma när den låg och diade. Detta har inget med klös att göra.

Kroppshållning

Avslappnad katt – Ligger din katt lite på sidan med tassarna utsträckta är din katt totalt avslappnad. Att visa magen är det yttersta tecknet på tillförsikt (men långt ifrån alltid en inbjudan att klappa magen).

Annons

Orolig katt – Om katten kryper ihop med indragen svans och bakåtstrukna morrhår är den oroad och försöker göra sig så liten som möjligt.

Rädd katt – Om din katt lägger sig platt med indragen svans och öronen flata mot huvudet är den rädd. Ögonen är då också ofta uppspärrade.

Håll dig undan annars… – Om katten skjuter rygg försöker den göra sig så stor som möjligt för att få en motståndare att dra sig undan.

För att verkligen visa hur stor den har blivit visar den ofta sidan mot motståndaren. Att burra upp svansen gör den ännu större. Oftast ger katten ifrån sig ett ljudligt fräsande läte.

Källa: Animail.se

Innekatt.
Annons