Bildspel: Våra läsares älskade katter – se alla missar här

Till vänster, katten Nisse, till höger, katten Jambo.

Foto: Privat

Nyligen skrev vi om en rejäl maine coon-katt på 12 kilo. Då bad vi om bilder på era älskade katter och frågade också om hur stora dessa var. Ni svarade med ett härligt gäng kisar som vi har samlat i denna artikel.

Den 20 januari skrev vi om maine coon-katten Kefir som hade blivit kändis över en natt. Han vägde 12 kilo och misstogs ofta – enligt matten Yuliya Minina – för att vara en lokatt eller en hund.

I samband med publiceringen bad vi om bilder på era katter.

Något ni nappade på. Här har ni ett urval av alla missar som kom in.

Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen
1:10

Efter reklamen: Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

(1:10)

Jambo

Katten Jambo

Foto: Privat

Jambo väger tio kg och fyller 8 år i sommar. Matte Susanne Nilsson beskriver denna maine coon som världens goaste katt, en väldigt "snackig" sådan. Och han ska alltid ligga bredvid henne i soffan på kvällen.

– Sedan jag blev sjuk för några år sedan väcker han mig varje natt cirka klockan 3 innan jag själv känner att jag är kissnödig. Han följer med mig in på toa och där kan vi sitta och kela ett tag. Sedan går vi tillbaka tillbaka till sängen och Jambo ser att att jag lägger mig och säger "mjau". Då är han nöjd.

Nu kan din katt pryda ett frimärke – så gör du för att tävla

Puzzel

Katten Puzzel.

Foto: Privat

Puzzel är cirka 1,5 år och väger sju kilo. Han kommer att sannolikt att växa i tre år till, berättar matten Veronicka Mari om sin maine coon.

– Han är väldigt snäll och foglig men också fruktansvärt feg. Jag skulle kunna säga att han är rädd för sin egen skugga. Han är väldigt reserverad och släpper endast mig, mina barn och min pojkvän nära honom. Han morrar när han hör något obekant utanför. Men det roligaste med honom är att han, trots sin storlek, låter som ett hest får när han jamar.

Leo

Katten Leo.

Foto: privat.

Leo är tolv år och väger tio kilo. Denna maine coon är och har alltid varit en mammagris, berättar matte Vappu Silvonen.

– Han till och med jamar så det låter som "mamma" och följer mig som en hund vart jag än går. Dock inte ut, han är helt och hållet innekatt. Han är pratsam och svarar när jag pratar med honom.

Lewis

Katten Lewis

Foto: Privat

Lewis är en main coon/perser och har precis fyllt fyra år. Han väger cirka 5 kilo.

– Lewis är envis som synden och svartsjuk. Han älskar mat och inte bara att äta utan vill vara med i köket när man lagar mat. Han vill lukta på allt, säger matte Linda Johansson.

Hon brukar kalla honom för kökskatten.

– Det är ingen knäknatt men jan vill ändå vara nära, en tass och en nospuss bort. Han älskar att åka bil och en fantastisk reskamrat.

Nisse

Katten Nisse.

Foto: Privat

Nisse är en bondkatt med lite siames i. Han väger kring 8-9 kilo och 8,5 år gammal. Nisse är en väldigt pratglad kisse, berättar matte Åsa Edetun som också säger att han har tagit kommandot i hemmet.

– Nisse bestämmer här och hunden Hulda, en grand danois/boxer, som är ett år äldre, ligger i lä.

Under vinterhalvåret sover Nisse mest, förutom när han gör det han gillar mest: att äta.

– Han frågar hela tiden om han kan få mer mat, men vi försöker att hålla ner matkonsumtionen så gott det går. Men när våren kommer så hämtar han mat själv som han gärna kommer in och visar upp.

Videon som älskas av miljoner – se kattungen halka på isen här

Förutom goda jaktinstinkter är han också väldigt gosig.

– Han sover gärna hos oss, helst på oss.

Marimekko

Katten Marimekko.

Foto: Privat

Marimekko är en maine coon som väger 11,5 kilo och är sex år gammal.

Han är väldigt typisk maine coon i sitt sätt att vara. Mycket vänlig och skygg för människor han inte känner, säger matte Maritha Johansson.

Marimekko vill inte sitta i knäet men vill alltid vara med sin familj.

– Main coon är mer som en hund i sättet och kommer när man ropar hans namn.

Simba

Katten Simba.

Foto: Privat

Simba är 3,5 år gammal och väger 9,5 kg. Han är en matglad herre som gärna stjäl de andra katternas mat, berättar matte Elisabeth Lindberg som också driver ett instagram-konto där följarna kan ta del av alla hennes katter.

– Han är en stor go nallebjörn men samtidigt en riktig fegis. Supersnäll, tålig med lill-husse och kramgo. Blandraskille men till största delen maine coon då hans mamma är maine coon och pappan 50 procent maine coon och 50 procent Manx. Han är lika ståtlig som Lejonkungen och hans namn passar honom utmärkt, säger Elisabeth.

Sixten

Katten Sixten.

Foto: Privat

Sixten, eller Sigge som han kallas, är född i juli 2018 och väger cirka 8,5 kg.

Han är en maine coon som älskar att fiska i ån utanför huset. Han kommer med möss nån dag i veckan, om han inte får sin blötmat.

– Han är kelen, men bara när han vill, alltså ingen katt man gör som man vill med, säger matte Petra Jampell.

En gång berättade folk i byn att de hade sett ett lodjur. Då fick Petra gå ut och dementera uppgiften. Hon skrev att han visserligen är stor, men inget lodjur. Dessutom "fegast i byn", som Petra utrycker det.

Kattägare gör sig hellre av med sin allergiska partner än med sin katt

Sigge är riktig livsnjutare och kommer och går som han vill. När det regnar vill han inte gå ut, men är annars gärna ute och springer på byn.

– Min dotter köpte honom för sitt arv efter sin pappa, han gick bort bara 46 år gammal i cancer. Hon skulle då fylla 15. När hon flyttade hemifrån fick Sigge stanna eftersom han inte kan leva i en lägenhet.

– Så nu får jag vänta med att sälja huset tills han går bort. Så det är tur man bor billigt.

Billy

Katten Billy.

Foto: Privat

Billy är en tre år gammal maine coon på nio kilo. Han är en hittekatt, berättar matte Rebecca Hansen.

– Allt eftersom han blev äldre så förstod vi att han inte var en vanlig bonnakatt. Han är med överallt och älskar att åka bil, helst i vår gamla chevapickup 55:a. Han ligger gärna på köksbord eller på soffbord där han syns. Billy vill alltid vara i centrum. Och man skämtar inte ostraffat med Billy.

Ture

Katten Ture.

Foto: Privat

Ture är en norsk skogkatt som fyller sju år i juni.

– Vi har haft äran att ha honom hos oss sen han var 14 veckor. Detta är en stor kille, elva kilo ren kärlek, berättar matte Lotta Servin-Nilsson.

Tures personlighet är ganska speciell, säger hon. Det är verkligen han som bestämmer och allt ska vara på hans villkor.

– Han beter sig som en hund. Ringer det på dörren eller han bara hör att någon kommer på besök, då finns Ture där för att kolla vem det är. Han är så nyfiken. denna goding.

Hemma i trädgården ligger han oftast längs staketet och tomtgränsen, där passar han på att reta alla hundar som passerar, berättar Lotta.

Gibi

Katten Gibi.

Foto: Privat

Gibi är en maine coon på fem år som väger nio kilo. Han är väldig intelligent, social och har ett hetsig temperament, berättar matte Kasia Ch.

– Han beter sig ofta som en hund och dras till olika ljud såsom motorljud. Katten är väldig nyfiken på vad som händer runt om och gillar att dominera andra katter i hemmet.

Amon

Katten Amon.

Foto: Privat

Amon blir sju år den 10 februari och är en fullvuxen herre i sina bästa år, berättar matte Emilia Germundsjö. Denna maine coon väger cirka 10,5 kilo och är välproportionerlig.

– Vikten är inte allt utan en maine coon ska ha en rektangulär kroppsform men ganska lång kropp, säger Emilia.

Amon är snäll och social.

– Rasen kallas "Gentle Giant" och det stämmer verkligen. Han är som en hund och följer gärna efter en när man går någonstans i huset eller kommer och hälsar vid dörren om någon plingar på. Han är sällskapssjuk och sover gärna hos barnen i familjen.

Se också: Bygg enkel kattkoja - av en tröja
1:32

Efter reklamen: Se också: Bygg enkel kattkoja - av en tröja

(1:32)