Så gör du enkelt schampo och tvättmedel – med såpnejlika

En hand som håller i rötter från en såpnejlika.

Med såpnejlika kan du göra dina egna tvättprodukter.

Jessica Gow/TT

Visste du att du enkelt kan göra eget schampo och tvättmedel med en blomma som växer vilt över hela Sverige? Den multi-talangfulla blomman heter såpnejlika och blommar från juli till september. Vi har gjort en guide som visar hur du går tillväga för att enkelt göra dina naturliga tvättprodukter!

Är du en av dem som önskar att bli mer miljövänlig i ditt användande av tvättprodukter? Genom att använda oss av växter som redan finns i naturen kan vi gå mot mer hållbara tvättrutiner, både för plånboken och miljön. Dessutom mår våra kroppar bra av att slippa onödiga produkter och kemikalier.

Såpnejlika finns i flera sorter och är en vit eller rosa blomma som växer över hela Sverige och har flera användningsområden. Förr var det populärt att använda den som såpa när man tvättade kläder, eftersom extrakten av den söderskurna roten löddrar. Tänka sig, att det växer gratis tvål och tvättmedel fritt i naturen!

Såpnejlika har vita eller ljusrosa blommor.

Foto: Bengt Ekman/TT

Gör ditt eget naturliga schampo och tvättmedel

Såpnejlika växer vilt i naturen och går också att plantera i sin egen trädgård. Den förökar sig flitigt, så det kan vara bra att ha i åtanke ifall du vill odla hemma i rabatten – det gäller att passa sig så växten inte sprider sig för mycket.

Börja med att samla in blommorna eller hela den blommande örten. Roten ska du vänta till september eller oktober innan du samlar in den, och det ska heller inte vara det första året som du sått växten, utan den får gärna vara minst två till tre år gammal. Du kan sedan torka både örten och roten.

Se också: Så enkelt blir madrassen som ny igen

DIY: så enkelt blir madrassen som ny igen
0:36

Efter reklamen: DIY: så enkelt blir madrassen som ny igen

(0:36)

Slå på ljud

Så gör du eget tvättmedel med hjälp av såpnejlika

  • Plocka örten på sommaren då den blommar och torka sedan.
  • Koka örten i 10 minuter och sila sedan av.
  • Applicera gärna en skvätt ättika.
  • Fyll vätskan i en flaska.

Tvättmedlet kan till fördel användas till ömtåliga kläder, ylle och annan fintvätt. Resultatet blir mjuka kläder som får tillbaka sin glans.

Psst.. du kan även använda vätskan till att skura golvet med!

Så gör du såpnejlikeschampo

  • Hacka eller riv 1-2 dl torkad rot av såpnejlika. Om du använder färsk rot, ta dubbel mängd. Psst.. tänk på att schampot knappt löddrar, men håret blir rent ändå. Vill du ha mer lödder kan du fördubbla mängden såpnejlika.
  • Tips: Om du vill du förstärka ljust hår, lägg även i 1 msk kamomillblommor. Om du vill du förstärka mörkt hår, lägg då i 1 msk salviablad i stället.
  • Koka upp och sjud 10 minuter.
  • Låt stå tills det kallnat.
  • Sila av, fyll i en flaska och använd som schampo.