Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Experten: Så får du perfekt putsade fönster

12 mar, 2021 
Edin Ibric
Fönsterskrapa på fönsterruta
Att putsa fönster kan verka enkelt, men det finns flera saker att tänka på för att få ett skinande rent resultat. Fönsterputsaren Martin Holmberg delar med sig av sina bästa tips på hur du lyckas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fönsterputsaren Martin Holmberg jobbar på städfirman FemtioFemPlus. Martin har 25 års erfarenhet inom branschen och kommer från en familj som har sysslat med lokalvård i många år. Martin har alltså fått rengöringskunskaperna med modersmjölken.

– Min familj startade ett städföretag, och det var så jag kom in bilden. Jag har varit med i 25 år och har gjort allting inom städ; sanering, fönsterputs, tuffare rengöring med mera, säger Martin.

Se också: Så får du rena fönster

Knepet: Så blir dina fönster skinande renaBrand logo
Knepet: Så blir dina fönster skinande rena

Rätt verktyg är nyckeln

Enligt Martin är det allra viktigaste när man putsar fönster att ha rätt verktyg. Givetvis ska du också veta hur du arbetar med en fönsterskrapa och använda dig av rätt teknik.

Annons

– Har du de rätta verktygen underlättar det jobbet avsevärt. En professionell skrapa är ett måste. Sedan blandar du vatten med en matsked diskmedel, sedan kan du börja putsa. Du börjar längst upp och skrapar nedåt, säger Martin.

Så här undviker du misstag många gör

Det finns flera saker som du måste vara noggrann med för att undvika vanliga misstag, menar Martin.

– Det är viktigt att skölja av först och eftertorka med en trasa, särskilt fönsternas utsida som kan vara extra smutsiga. Och det är viktigt att tänka på att ha just en matsked diskmedel – inte mer. Använder du mer diskmedel än så, är risken att fett stannar kvar på fönstren, vilket samlar damm, säger Martin.

Att fönsterna blir randiga när vi putsar är ett vanligt förekommande problem, och för att undvika detta är det viktigt att bladen på skrapan är torra.

– Det ska vara torrt mot torrt, är inte bladet torrt ger det ingen effekt. Istället bildas ränder, vilket inte är bra.

Många lägger onödigt mycket tid på att putsa sina fönster. För att göra arbetet mer effektivt behöver du ha skydd mot spill. Sannolikt har du redan vad du behöver hemma:

Annons

– Handduk! Lägg en handduk under, så behöver du inte tänka på det som spills. Det är ett smart och effektivt trick, nämner Martin.

Många använder dåliga redskap vilket försvårar arbetet, vilket experten tycker är synd. Ett exempel är skrapor som även används på andra ställen hemma.

– Om bra redskap är nyckeln, då är dåliga redskap ett stort misstag. Vissa har en vanlig skrapa som används till andra ställen än fönster, och då blir det inget vidare resultat, säger han.

Putsa fönster i skugga

Du kan putsa fönster i alla väder, men det är smart att följa skuggan. När det är sol ute så bör man vara extra uppmärksam. Då måste man använda mer vatten, och vara snabb så att vattnet inte torkar på fönsterytan, menar Martin.

Under vintern vill du helst undvika att putsa fönsterna i snö- och regnväder, men om det är minusgrader ute finns ett knep.

– Häll en deciliter spolarvätska i hinken, så undviker du att vattnet fryser till. Sedan är det bara att köra, säger Martin.

Se också: Myter om fönsterputsning

Så får du rena fönsterBrand logo
Så får du rena fönster

Det finns en del myter om fönsterputsning, men det finns en klassisk sådan som fortfarande lever kvar och som är helt felaktig.

– Att använda sig av tidningspapper är en klassisk myt. Det kunde man göra förr i tiden, då man hade tjockare papper. Tidningar trycktes med ammoniak, vilket ledde till ett fantastiskt resultat. I dag trycks de på ett annat sätt, och har inte längre samma effekt, säger Martin.

Annons