Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Få bort fläckar från ullmattan – 4 enkla sätt att tvätta

25 aug, 2023 
Amanda Lundin
Har du fått en fläck på din ullmatta? Inga problem – så här gör du för att enkelt få bort den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att spilla något är lätt hänt och det är ofta enkelt att torka upp efteråt. Men det finns vissa platser i hemmet där vi är mer försiktiga och vaksamma med vad vi äter och dricker – allt för att inte spilla något! Ett av dessa ställen är när vi har en ullmatta under oss.

Se också: DIY: så enkelt blir madrassen som ny igenBrand logo
Se också: DIY: så enkelt blir madrassen som ny igen

Men skulle det ändå vara så att du råkar spilla och får en fläck på din ullmatta finns det saker du kan göra för att få mattan ren igen.

Så gör du rent ullmattan – 4 tips

1.

Det är viktigt att ta bort fläcken direkt efter att du spillt något! Har du till exempel spillt någon dryck och fläcken fortfarande är blöt är det bästa att ta lite hushållspapper och försiktigt försöka suga upp det våta. Gnugga aldrig på fläcken!

Annons

2.

Om du inte tar bort fläcken på en gång utan låter den absorberas i mattan kan det vara svårare att få bort fläcken. Då behöver du en ofärgad trasa/svamp, vatten och eventuellt ett milt rengöringsmedel. Börja med att försiktigt försöka få bort fläcken genom att fukta fläcken med ljummet vatten och försök suga upp fläcken med trasan. Försök ett par gånger. Om fläcken inte går bort kan du ta lite rengöringsmedel på fläcken och försöka suga upp fläcken genom att addera lite ljummet vatten. Gnugga aldrig på fläcken!

3.

Det är viktigt att du alltid börjar arbeta på fläckens ytterkanter och sedan jobbar dig mot mitten – fukta och sug sedan upp!

4.

Har du fått en svårare fettfläck eller liknande finns flera medel att använda sig av. Dock är det viktigt att medlet du använder har ett neutralt ph.

Lycka till!

Källor: Kilandsmattor, Ullmansmattor

Annons