Artikeln innehåller reklamlänkar

Slipp vitlökslukt på fingrarna – 6 tips för doftfria händer snabbt

Kvinna hackar vitlök.

Foto: TT/Shutterstock

Vitlök är en fantastisk smaksättare som kan piffa upp i princip vilken maträtt som helst. Men tyvärr lämnar den lilla löken också en ganska stark lukt efter sig – inte minst på kockens händer. Här är några smarta knep att ta till för att slippa vitlökslukten på fingrarna.

Den omtyckta vitlöken är egentligen en så kallad amaryllisväxt med rötter i Asien som varit känd i flera tusen år. I dag används den framför allt som en krydda i matlagningen och är mycket vanlig, bara på den populära matlagningssajten recept.se förekommer vitlök i nära 2 000 olika recept.

Vitlök sägs också ha läkande egenskaper, men det har aldrig vetenskapligt kunnat bevisas, däremot är det vanligt att uppleva lindring av symptom om man äter vitlök under till exempel en förkylning.

Se också: Så lyckas du att odla vitlök

Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas
3:54

Efter reklamen: Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas

(3:54)

Slå på ljud

Förutom sina goda egenskaper som smaksättare är vitlöken enkel att få tag på och inte speciellt dyr. För den som är intresserad av att odla egen vitlök är det oftast ett framgångsrikt projekt som lämpar sig även för nybörjare.

Olämpen med att laga mat med vitlök handlar allt som oftast om den lukt som den lämnar efter sig, inte bara i munnen utan också på våra fingrar under tillagningen. Löken i sig luktar egentligen inte speciellt mycket, men när man skär eller pressar den avger den sig ett ämne som ger den typiska lukten. Som tur är går det att undvika lukten på fingrarna, här delar vi med oss av fem smarta tips som kan hjälpa dig att slippa att dras med odören efter matlagningen.

5 sätt att slippa lukt från vitlök på fingrarna

1. Använd plasthandskar när du hackar vitlök

Ett vanligt knep för att slippa vitlökslukten på fingrarna är att sätta på sig ett par plasthandskar under tillberedningen. Genom att skydda fingrarna slipper du lukten, men alternativet lämnar förstås en del att önska gällande miljöpåverkan.

Bli av med dålig lukt i frysen – här är enkla lösningen

2. Ståltvål tar bort vilökslukten

Så kallad ståltvål, eller metalltvål, är ett bra komplement till din vanliga handtvål eftersom den effektivt tar bort lukt från händerna. Ståltvål går att köpa exempelvis på byggmarknader.

3. Praktisk vitlökspress

Bara greppa det sköna handtaget och använd din egen kroppsvikt och rulla över vitlöken för att pressa den. Skrapa sedan ner vitlöken med en stekspade eller liknande och ställ vitlöskpressen i diskmaskinen – inga vitlöksdoftande fingrar här inte!

Läs mer och köp vitlökspressen här (länk till butik)

4. Vitlökshackaren tar hand om jobbet

Den här smarta uppfinningen, Garlic Zoom, trollar fram perfekt hackad vitlök, chili, schalottenlök och mycket mer utan att du knappt behöver röra vid dem. Du lägger helt enkelt det som du vill hacka i den lilla behållaren och rullar den fram och tillbaka och vips så är saken biff!

Läs mer och beställ vitlökshackaren här (länk till Cervera)

5. Kaffesump får bort vitlökslukt

Ett väl beprövat husmorsknep är att tvätta händerna med gammal hederlig kaffesump när du har tagit i något som gör att lukten hänger sig kvar. Förutom att det sägs få bort oönskade dofter från händerna ska kaffesumpen ge dig ett härligt mjukt resultat.

6. Gnugga bort vitlöksdoft med citron

Att gnugga händerna med citronsaft efter att du har hackat vitlök eller annan råvara med kraftig lukt kan visa sig vara ett vinnande koncept. Citrusen tar hand om odören och är ett både budgetvänligt och enkelt knep att ta till!

Se också: Det här är Raw food

Det här är raw food
0:53

Efter reklamen: Det här är raw food

(0:53)

Slå på ljud

Källa: Wikipedia