Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Flytten till landet blev en nystart för Erika: ”Jag fick kärleken, djuren och ett harmoniskt liv”

26 jul, 2022 
Per-Ola Ohlsson
Mamma Erika håller om dottern Eden som sitter på ett trästaket med en gris bakom sig.
Erika och Eden trivs med det nya livet på landet.
Erika bytte storstadshetsen mot lugnet på landet. För drygt ett år sedan flyttade hon med sin dotter Eden, 7, från Stockholm till Bodafors i Småland. Nu driver hon en gård med hästar, minigrisar, kaniner, åsnor och en mula.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med van hand leder Erika Wallenberg, 39, runt ponnyhästarna i hagen med hjälp av Ida Bohman, 13. På de fyra hästarna sitter tre barn som går i hennes ridskola och även hennes egen dotter Eden som hjälper till.

– Hästar och ridning har jag alltid varit intresserad av och att kunna skaffa en egen hästgård är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger hon.

Erika är undersköterskan från Stockholm som fick nog av det höga tempot och hetsen i storstaden och som flyttade i princip så långt ut på landet man kan komma i södra halvan av Sverige.

Se också: Mikaelas häst målar tavlor och spelar pianoBrand logo
Se också: Mikaelas häst målar tavlor och spelar piano

Hennes gård ligger utanför det lilla samhället Bodafors i Jönköpings län. Den ligger förvisso bara 25 minuters bilfärd från Nässjö och en timme från Jönköping, men den sista biten fram till gården går i skogsområden längs smala vägar.

Annons

Erika hittade sin kärlek Daniel på Facebook

Hit kom Erika med sin dotter Eden lagom till midsommarhelgen 2021 för att bli sambo med Daniel, 37.

– Vi lärde känna varandra på Facebook. Jag såg hans profil på en gemensam bekants sida, tyckte han såg trevlig ut och chansade och skrev och frågade om vi inte träffats tidigare, säger Erika med ett skratt.

Erika Wallenberg

Ålder: 39 år.

Yrke: Undersköterska.

Familj: Sambon Daniel, 37, dottern Eden, 7, och bonusdotter.

Pälsfamilj: På gården finns fyra hundar, tre katter, tio hästar, sex åsnor, en mula, fyra minigrisar och tio kaniner.

Bor: På Sagogården (Holmen) på småländska höglandet utanför Bodafors.

I dag bor de tillsammans på gården Holmen som hon har döpt om till Sagogården. Han hjälper till, men har ett vanligt heltidsjobb i Jönköping så det mesta av skötseln står Erika för.

– Min dröm är att kunna driva Sagogården som en rehabiliteringsgård för personer med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättningar. Närheten till djur och umgänget med dem har en lugnande och läkande effekt, säger hon.

Erika och Eden i grishagen där Eden får en puss av en av grisarna.
Minigrisarna är familjens sällskapsdjur – de är sociala och gosiga.

I dag har hon tio hästar, sex åsnor, en mula, fyra minigrisar och tio kaniner. I familjen ingår dessutom tre hundar av rasen Sibirian Husky, tre katter och en räddad gatuhund från Thailand.

Annons

Att kaninerna, som sköts av Eden, blev så många var egentligen ett misstag.

– Vi trodde att det var två hannar vi köpte. Det visade sig att det var en hane och en hona och då blev två kaniner snabbt flera, berättar Erika med ett leende.

På gården får hon och hennes dotter utlopp för sin stora kärlek till djur. Annat var det när de bodde i Stockholm.

– Vi bodde visserligen i ett hus i Sorunda söder om Stockholm och vi hade redan då hundarna och en katt, men jag hade inget stall och kunde inte ha egna hästar.

Drabbades av utmattning fem gånger och blev sjukskriven

Drömmen om en egen hästgård hade funnits länge hos Erika. Hon var själv mycket aktiv som ryttare när hon var ung och deltog i allsvenskan i både hoppning och dressyr med ponny. När hennes dotter, som hon haft helt ensam vårdnad om sedan hon föddes, blev några år upptäckte Erika att hon var mycket aktiv och rörlig, men det fanns ingenting med ridning för yngre barn i Stockholmsområdet. Varken knatteridning utomhus eller ridlekis.

Annons

Själv jobbade hon som undersköterska inom äldrevården, men tyckte inte att arbetssituationen var idealisk. Hon ville göra så mycket mer för de äldre, men det pressade arbetsschemat gjorde att tiden inte räckte till.

– Jag drabbades av fem utmattningar som jag blev sjukskriven för. Min läkare kallade mig prestationsprinsessan och sa till mig att jag var tvungen att sänka kraven på mig själv, berättar hon.

När hon våren 2020 fick kontakt med sin nuvarande sambo Daniel kändes det därför som alla pusselbitar föll på plats. Redan när de träffades första gången hos henne i Stockholm samma vår kände hon att hon ville leva tillsammans med honom.

– När vi väl fått kontakt på Facebook visade det sig att vi verkligen träffats en gång i verkligheten på en fest. Så min chansning gick hem, säger hon med ett skratt.

Erika och Eden står med fyra hundar framför sig som hoppar.
Även innan Erika flyttade till landet var hon hundägare.

Att lämna Stockholm som hon är född och uppväxt i var inget svårt beslut.

– Jag kände mig ganska klar med Stockholm. Jag gillade landet och möjligheten att ha djur. Eftersom Eden inte har någon aktiv pappa kunde jag flytta till Småland med henne utan några problem.

Annons

Fyllde den nyinköpta gården med djur

I slutet av 2020 började Erika och Daniel leta efter en gård tillsammans. Hon föll direkt för den 160 kvadratmeter gamla gården Holmen från 1800-talet med 2,5 hektar mark där de kunde låta hästar och andra djur gå på bete.

– Daniel var lite tveksam först. Dels har han ingen vana vid att sköta djur, dels tänkte han på pendlingssträckan till jobbet, men nu tycker han att vi gjorde rätt val, säger hon.

Erika och Eden står framför sitt hus
Från Stockholm till djupa skogarna i Småland. En stor förändring för Erika och Eden men de ångrar inte sig en sekund.

– Jag gillar att det ser gammalt ut från utsidan, att det är en gård med en historia, men att det samtidigt är toppmodernt renoverat på insidan. Blotta tanken på vad en motsvarande gård skulle ha kostat i mina gamla hemtrakter i Stockholmsområdet kan få vem som helst att tappa andan.

Annons

En annan bonus för Erika och hennes dotter är att Daniel har en dotter som är jämnårig med Eden som bor hos dem på gården varannan helg.

Hästarna kommer från Polen och mulan från Spanien

Så fort det stod klart att gården var deras började Erika förverkliga drömmen om att fylla den med djur.

Hon köpte sina första hästar av en hästägare i Hunnebostrand. Nu har hon som vi tidigare nämnde tio hästar på sin gård. Flera av dem är rasen konik polski. Det är en polsk hästras som ännu inte är godkänd i Sverige.

Hos Erika finns Sveriges enda konik polski-hingst och själv sitter hon med i styrelsen för svenska konik polski-föreningen som arbetar för att få rasen godkänd.

– De hästarna har jag importerat direkt från Polen. Mulan är importerad från Spanien, berättar hon när hon tar med oss på en rundtur på gården för att se alla djuren.

Två hästar och en åsna
Erika har tio hästar på sin gård. Flera av dem är rasen konik polski. Det är en polsk hästras som ännu inte är godkänd i Sverige. Här syns också en söt åsna.

Hon har medvetet valt att ha såväl hästar som åsnor och en mula eftersom hon är intresserad av etologi (läran om djurs beteende).

Annons

– Det är jättehäftigt att kunna se skillnaden på häst, åsna och mula på nära håll, berättar hon.

Köpte åsnor, mulor – och en zebra

Åsnor har Erika varit fascinerad av sedan hon gick naturbruksgymnasiet. Hon gjorde sin praktik på Mallorca och där kom hon i kontakt med det populära arbetsdjuret. Mulor är i sin tur en korsning mellan ett åsnesto och en hästhingst.

– Åsnor är väldigt sociala och nyfikna. Mer än vad hästar är, säger hon.

Ett tag hade Erika till och med en zebra som gick tillsammans med hästarna på gården.

– Jag fick köpa den av ägaren i Hunnebostrand som jag köpte hästarna av. Han hade ytterligare en zebra och ett tag hade vi de enda två privatägda zebrorna i Sverige.

Men en dag i vintras kom Erika ut i stallet på morgonen och upptäckte att hennes zebra låg ner.

– Jag kände direkt på mig att något var fel. Det visade sig att den drabbats av tarmvred och vi var tvungna att avliva den. Det var jobbigt, säger hon.

Annons

I en hage går två unghingstar som är på tillväxt. Piriyit So är av rasen konik polski medan ettåringen Melvin är av den brittiska rasen welsh cob.

Dottern Eden mockar i stallet
Alla får dra sitt strå till stacken på gården, även dottern Eden.

I hagen intill går det brunspräckliga fölet Ronja. Hon beskrivs som den mest sociala av hästarna på gården av Erika och när hon går in i hagen kommer fölet direkt fram till henne.

– De flesta av våra djur har fått sina namn antingen från Astrid Lindgrens böcker eller Disneyfilmerna. Gården har vi ju döpt om till Sagogården och förutom Ronja har vi till exempel åsnorna Robin Hood och Nils.

Annons

I ett inhängnat område alldeles intill padocken, där hon har ridskolan, bökar fyra minigrisar. En sugga ser ut att vilja bygga en bekväm liggplats och samlar ihop gräs.

– Allt matsvinn vi har här på gården går till minigrisarna så ingenting slängs. Grisarna har vi som sällskapsdjur för att klappa och kela med, säger Erika och visar hur en av dem tycker om att bli kliad på magen.

Erika har en ridskola för barn

Fyra dagar i veckan har hon under sommaren haft ridskola för barn på Sagogården. Hon har även arrangerat ridläger för ungdomar som stannade en vecka och bodde i gäststugan.

När vi kommer på besök till gården är det Eddy Lind, 7, hans storasyster Winnie, 11, och Theo Nordquist, 11, som sitter på hästryggarna och leds runt av Erika och hennes medhjälpare Ida.

– Ida brukar själv rida här på gården och hjälper mig gärna när hon har sommarlov.

Erika står med barn och hästar och tittar in i kameran
I dag driver Erika en ridskola på gården.

Efter att de ridit några timmar får de tre barnen hjälpa till att ta in hästarna i stallet och sela av dem. Theo Nordquist berättar att han även går i en ridskola i Nässjö.

Annons

– Men det är toppen att vara här på sommarlovet, säger han.

I framtiden vill jag jobba med rehabilitering

En stund senare hämtas barnen av sina föräldrar och efter en kort paus har Erika åter tid för intervjun.

– Jag började med ridskolan för barn i februari och nu i höst tänker jag starta en grupp med ridskola för barn och vuxna med funktionsnedsättningar. En del kanske inte vill eller vågar rida, men då kan de vara med ändå och klappa eller rykta hästarna.

Sedan hon flyttade till Bodafors har gården varit Erikas arbete. Hon hoppas kunna utveckla det som en rehabiliteringsgård och så småningom även öppna en gårdsbutik där överskottet från de egna odlingarna kan säljas.

– Vi strävar efter att vara självförsörjande, berättar hon.

Även om hon ibland saknar kontakten med människorna inom äldrevården ångrar hon inte flytten.

– Det är mycket lugnare här. Det är skönt att slippa stressen i Stockholm och här kan jag och Eden vara nära djur och natur. Men samtidigt är det en livsstil att leva så här. Vi har inte mycket fritid, säger hon.

Eden sitter på en häst bakochfram och sträcker ut armarna.
Dottern Eden trivs på hästryggen.
Annons