Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Födoämnen som är farligt för katter att äta

13 okt, 2015 
Gunilla Hedenby
Dela inte med dig av din egen mat till katten, det kan vara farligt. Här är sju födoämnen som kan skada katten allvarligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Bygg enkel kattkoja - av en tröjaBrand logo
Se också: Bygg enkel kattkoja - av en tröja

Detta kan vara farligt för katter att äta:

Maten som vi människor äter kan vara direkt skadlig för katten.

1. Mörk choklad

Redan koffeinet i chokladen är problematiskt för katter. Det orsakar snabb andning, hjärtklappning och darrningar. Men det innehåller även theobromin, som kan ge hjärtarytmier och krampanfall.

2. Mejeriprodukter

När katten inte längre diar behöver den inte längre dricka mjölk. Många katter är faktiskt laktosintoleranta. Risken finns att katten drabbas av diarré och kräkningar om den dricker mjölk.

3. Rått kött

Om din katt var en vildkatt skulle den äta de byten den fick tag i råa, så därför är det lätt att tro att det är bra att ge katten några bitar rå kyckling eller biff. Men gör inte det. Rått kött kan innehålla salmonella och ecoli-bakterier som både katter och människor kan bli mycket sjuka av. Dessutom kan katten riskera att kvävas av benfragment, och magsäcken kan skadas av bensplitter som fastnar. Det är mycket bättre att servera köttet i lagad form.

Annons

4. Lök

Lök i alla former samt även vitlök är inte bra för katten. Om din katt slickar i sig lite sås med dessa ingredienser är det i regel ingen fara. Men en lite större bit lök, eller värre; vitlök kan orsaka matsmältningsproblem, inklusive diarré, hos katter. Intag under en längre period kan ge blodbrist och låga järnvärden.

5. Alkohol

Katter och alkohol passar inte ihop, så håll dem alltid åtskilda. Så lite som en sked alkohol är skadligt för ett husdjur, och bara lite till är direkt giftigt. Till och med några små droppar som spillts på bordet kan orsaka skada. Alkohol kan ge matsmältningsbesvär, darrningar och hjärnskador på katter.

6. Vindruvor och russin

Man vet ännu inte säkert vilka gifter som finns i russin och vindruvor, men det är fastslaget att de kan orsaka akut njursvikt hos katter och hundar. Turligt nog är katter inte så förtjusta i dem men bäst är ändå att se till att närkontakt undviks.

7. Tonfisk på burk

En burk tonfisk kan verka som en enkel och bra lösning om kattmaten är slut, men olyckligtvis kan en diet på tonfisk beredd för människor göra katter sjuka. Vanligtvis får katten matsmältningsbesvär men i allvarliga fall kan tonfisken orsaka steatitis – inflammation i kattens kroppsfett, ett smärtsamt tillstånd. En liten bit gör oftast ingen skada, men det är ingen bra vardagsmat för katten.

Däremot är tonfisk speciellt preparerad för katter en både god och nyttig vardagskost för katten!

Källa: Animalrescuesite och Aspca

Annons