Artikeln innehåller reklamlänkar

Är du trött på plastpåsar i köket? Här är lösningen

alternativ till plastpåsar i köket
Fryspåsar och andra tunna påsar i plast används ofta bara en gång innan de slängs eller återvinns. Vi listar några riktigt bra alternativ till engångspåsarna.

Det finns många anledningar till att dra ned på sitt användande av plast och andra ämnen som är svåra att bryta ned. Som många redan vet så hamnar mycket skräp och avfall på helt andra platser än de bör; Håll Sverige Rent menar till exempel att hela 80–85 % av marint skräp i EU består av just plast. Så mycket som hälften av dessa är plastprodukter som är avsedda för engångsbruk – något EU bland annat vill lösa genom nya direktiv.

Engångsplast regleras

I Sverige innebär det bland annat att det från och med januari år 2024 kommer att vara förbjudet med engångsmuggar som i huvudsak består av plast, samt att take away-mat ska gå att få i återanvändbara behållare.

Använda mindre plast

Men du behöver såklart inte vänta ända till dess för att dra ned på ditt plastanvändande – här är några tips för dig som vill minska mängden plast du använder.

Återanvändbar frukt- och gröntpåse

Sedan matbutikerna började ta betalt för plastpåsarna för frukt och grönt har många av oss betydligt färre sådana hemma. En del har även investerat i återanvändbara påsar – och om du inte redan gjort det så kan det vara dags nu.

De här nätpåsarna kommer i fempack och går att använda under många år framöver.

Läs mer och köp nätpåsarna för frukt och grönt här (länk till Meds).

Matlåda i glas

Många har redan gått över till att använda matlådor i glas istället för plast. Då kan du värma upp maten direkt i lådan utan att oroa dig – om du har maten i en plastlåda som inte har en märkning att den tål mikrovågsugn kan den nämligen överföra material till maten, särskilt vid höga temperaturer.

Den här matlådan i glas tål både microvågsugn och diskmaskin och finns i två storlekar.

Läs mer och köp matlådan här (länk till Åhléns).

Förvaringslåda i kök och kylskåp

Vi skulle väl alla vilja dra ned på användningen av fryspåsar och plastfolie i köket? Den här förvaringslådan, så kallad "stasher", är gjord i platinumsilikon och är helt plastfri. Bara att stoppa i det som du vill täcka eller förvara och sedan diska ur den för att använda igen. Den tål faktiskt till och med att användas till sous-vide!

Läs mer och köp lådan, som finns i många storlekar och färger, här (länk till Åhléns).

Förvaringslåda plast

Om du ändå vill använda plast istället för exempelvis glas, som ju kan bli tungt att bära matlådan till jobbet och skolan eller på vandringen – satsa på en eller ett fåtal i bra kvalitet som du håller hårt i. Den här matlådan från Koziol har ett smart klicklås som håller den stängd och är gjord i återvinningsbar och giftfri thermoplast. Det finns dessutom flera insatser för olika ingredienser.

Läs mer och köp matlådorna i giftfri plast här (länk till Åhléns).

1:02

Efter reklamen: Så ska du egentligen använda durkslaget

(1:02)

Slå på ljud