Artikeln innehåller reklamlänkar

Här är glömda ytorna i hemmet där virus samlas

Kvinnohänder öppnar köksluckor.

Foto: Shutterstock/TT

Glöm inte att städa de viktigaste ytorna i hemmet, råder städexperten Marlene Eriksson. Här är ytorna som är särskilt viktiga i virustider.

Många städar, putsar och fejar för att hålla rent från virus och bakterier i dessa tider. Men visste du att de smutsigaste och mest smittsamma ställena i hemmet är de ytor du vidrör med dina händer?

Enligt 1177 sprids många sjukdomar via kontakt med händerna. Därför är det av största vikt att du tvättar dem noga med tvål och vatten i cirka 30 sekunder.

Var också noga när du torkar dina händer. En egen handduk är helt klart att rekommendera så du inte sprider bakterier och smittsamma partiklar till andra individer eller tar del av deras.

På dessa ytor samlas partiklar

Den populära städexperten Marlene Eriksson, som syns både i sociala medier och tv-rutan, delar ofta med sig av sina bästa husmorstips. I ett av inslagen på Nyhetsmorgon i TV4 berättar hon vilka ytor som just nu är extra viktiga att rengöra för att minska smittspridningen i hemmet.

– Du kan aldrig någonsin göra ditt hem helt bakteriefritt, och det behöver du heller inte göra, säger Marlene utan förklarar att det viktigaste är att städa som vanligt och sedan tänka ett steg till.

De platser i hemmet där virus och bakterier bland annat är benägna att placera sig är, enligt städexperten Marlene Eriksson, följande:

  • Handtag
  • Knappar
  • Knoppar

Exempel på handtag kan vara dörrhandtag, fönsterhandtag, garderobshandtag och handtag till kyl, frys och vattenkran. Detta är ställen som lätt blir bortglömda i städningen.

Knappar kan vara lampknappar, knappar på fjärrkontrollen, kaffebryggsknappen eller andra knappar som har en av- eller påfunktion. Knoppar sitter till exempel på köksluckor och lådor eller på toaletten på badrumsskåpet eller wc-stolen.

Torka därför regelbundet av dessa ytor med en våt allrengöringsduk och rengöringsmedel. Extra praktiska och effektiva är mikrofiberdukar.

Läs mer och beställ här

Dessa färgglada mikrofiberdukar levereras i 3-pack. Förutom att användas till att torka av ytor i hemmet med, kan du putsa glas och fönster med dem. Dukarna rengör ytorna utan att efterlämna ludd eller ränder.

Läs mer och beställ här

De utsatta ytorna bör torkas av varje dag, enligt experten Marlene Eriksson, gärna med handskar om du har tillräckligt många hemma. Annars ska du återigen tänka på att tvätta händerna noga.

Hur länge överlever virus?

En tysk studie visar att virus kan överleva i rumstemperatur i upp till 9 dagar på ytor av metall, glas och plast. Studien visar också att viruset effektivt kan förstöras genom desinfektionsmedel.

Det är viktigt att veta att den tyska studien enbart visar att viruset kan förbli smittsamt på ytor i upp till 9 dagar, inte hur stor överföringen från smittbärande ytor till händer är.

Miljövänliga mikrofiberdukar rengör effektivt alla slags ytor utan kemikalier.

Läs mer och köp dukarna här (länk till butik)

Läs mer och köp dukarna här (länk till butik)

Se också: 5 vanliga städmisstag – så undviker dem

5 vanliga städmisstag så undviker du dem
1:10

Efter reklamen: 5 vanliga städmisstag så undviker du dem

(1:10)

Slå på ljud

Källor: 1177, Nyhetsmorgon, ScienceDirect