Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Här är ostarna du kan frysa in – men dessa ska du undvika

20 okt, 2025
author Beatrice Söderlund
Beatrice Söderlund
Ost med en osthyvel
Foto: Shutterstock
Kan man frysa ost? Ja faktiskt. Men inte alla varianter... Här är ostarna som kan frysas och inte bör frysas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Får man be om en swish efter en middagsbjudning?Brand logo
Får man be om en swish efter en middagsbjudning?

Att frysa in mat är smart. Det hjälper inte bara till att minska matsvinnet, det kan också göra matlagningen roligare. Du har säkert någon gång grävt i frysen och plötsligt hittat något du helt glömt bort? Vips så kommer inspirationen igång och du får nya idéer till vad du kan laga!

En fråga som ofta dyker upp är vad man egentligen stoppa i frysen, något vi på Allas skrivit om tidigare. Och så kommer kanske nästa fundering – hur är det med ost? Den klassiska godbiten som alltid finns i kylskåpet. Går det att frysa den? Och hur gör man det på bästa sätt?

Annons

Dessa ostar kan du frysa in

Det går fint att frysa in ost, men alla ostar rekommenderas inte att frysas. Enbart hårdostar med en fettprocent på 25% eller mer som går bra att frysa, skriver Arla.

Hårdost

Hårdost går bra att frysa in, i frysen håller den sig faktiskt i hela tre till fyra månader. Förslagsvis kan du paketera osten i plast eller aluminiumfolie för att sedan lägga den i en fryspåse. Om osten är stor kan du skära upp den i mindre bitar på max 500 gram.

Exempel på hårdostar är västerbottenost, herrgråd, cheddar, gruyère, hushållsost, parmesan och gouda. När det kommer till ostar som parmesan, grana padano och cheddar finns det en bra regel: riv dem innan du fryser in.

Bild på en västerbottenost med en osthyvel och knäckbröd
Att frysa in Västerbottenost fungerar toppen, särskilt om den är riven.Foto: Johan Nilsson/TT

Mögelost

Både vit- och blåmögelostar går faktiskt alldeles utmärkt att frysa – perfekt om du vill spara dem till en framtida ostkväll.

Annons

Vitmögelostar som Brie och Camembert kan du lägga direkt i frysen i sin originalförpackning. Ett tips är att trycka ut så mycket luft som möjligt ur förpackningen innan du fryser in dem, enligt Arla. De kan dock bli lite gryniga eller smuliga, förslagsvis kan du skära bort den vita delen efter upptining.

Blåmögelostar går också bra att frysa. Dela dem gärna i mindre bitar först och lägg i fryspåse. Men tänk på att låta ostarna tina långsamt, allra helst i kylskåp över natten.

Janerik Henriksson/TT
Annons

Riven ost

Har du en stor ost som du inte kommer eller vill äta upp inom den närmsta tiden kan du faktiskt riva den och frysa in, det fungerar toppen! Perfekt att ta fram när du ska laga gratäng eller tacos.

Senaste från Allas

Undvik att frysa in färskost eller mjuka ostar

När det gäller färskostar, ricotta, mozzarella, vitost eller halloumi rekommenderas det inte att frysas in. Anledningen är att de kan bli vattniga eller gryniga efter upptining.

Philadelphiaost
Philadelphia färskost.Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Fetaost är lite av en vattendelare, det har de senaste året blivit mer populärt att frysa in för att sedan riva ovanpå en melonsallad exempelvis.

Källa: Arla

Annons