Så undviker du mögel i din tacosås – enkla knepet som ingen gör
Vad gör man om man upptäcker mögel i sin tacosås? I en intervju med SVT berättar nu Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, hur du ska tänka.
Då måste du kasta tacosåsen
I intervjun, som är publicerad på Tiktok, ger Karin Fritz svar på hur du ska tänka. Och när det gäller tacosås måste du faktiskt slänga hela burken – så fort du upptäckt mögel. Anledningen? Det kan ha spridit sig.
– Den här behöver du slänga i sin helhet för möglet kan ha spridit sig ner i burken, säger Karin Fritz i klippet.
Men när det gäller sylt och marmelad behöver man inte alls kasta burken.
– Med sylt och marmelad är det annorlunda. Där har vi en hög sockerhalt, så där kan det inte sprida sig på grund av den höga sockerhalten, säger Karin Fritz.
Men när det gäller sockerfri sylt ser det annorlunda ut.
– Då gäller det inte.
Mögel i tacosås är ett vanligt problem. Mikrobiologen Åsa Rosengren från Livsmedelsverket har i en intervju med Sveriges Radio förklarat varför det är så vanligt att mögel uppstår i just tacosås.
– Det innehåller egentligen ingenting som bromsar tillväxt om det skulle landa mögelsporer. Det är därför de får möjlighet att kunna föröka sig – även om de förvaras i kylskåp, förklarade mikrobiologen Åsa Rosengren till P4.
Senaste från Allas
Så undviker du mögel i tacosåsen – du kan faktiskt frysa den!
• Det enklaste sättet att undvika mögel är att frysa in maten, enligt Åsa. Du kan faktiskt frysa in din tacosås, men var dock beredd på att den kan bli något vattnigare då.
• Många kanske öppnar en burk tacosås utan att komma ihåg när den öppnades. Det man kan göra är att skriva in datumet på locket, alltså datumet du öppnade burken, på så sätt får du koll på att den behöver ätas upp i närtid.
I allmänhet bör du kasta mat som blivit möglig, men det finns undantag. I vissa fall kan du skära bort möglet med minst två centimeters marginal och ändå äta resten. Det gäller till exempel hårdost, hårda frukter som äpplen, samt nötter. Däremot bör mjuka livsmedel som bröd alltid slängas, eftersom möglet kan ha spridit sig utan att det syns, enligt Livsmedelsverket.
Källa: Livsmedelsverket, SVT