Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Här är råden som ger dig skinande rena duschdörrar

10 mar, 2022 
Benedicte Wessel-Holst
Städa duschen
Att städa duschdörrarna behöver inte alls vara svårt.
Många drar sig när det blir dags att rengöra duschen. Men att städa duschdörrarna behöver inte vara komplicerat alls. Med några enkla knep blir de skinande rena på bara några få minuter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När vi ska städa hemma, inleds uppgiften ofta med en djup suck eller högljudda protester.

En av de städuppgifter som vi utför ofta är rengöringen av duschdörrarna. Hur vi än gör så sitter det alltid kalk och smuts på glasdörrarna.

Varför blir de aldrig helt rena?

Se också: Så städar du ditt hem - på 60 minuterBrand logo
Se också: Så städar du ditt hem - på 60 minuter

Hemmagjord blandning

Envisa fläckar av tvålrester, döda hudceller, kalk och andra mineraler från vattnet kan ha en tendens att lätt fastna på duschväggarna.

Stada duschen
Att få rena duschväggar är egentligen väldigt enkelt.

Ett riktigt bra husmorsknep är att blanda 90 procent vatten, 5 procent diskmedel och 5 procent kalk borttagning. Då får man en effektiv blandning som fungerar bra att lösa upp smuts som samlats på duschväggarna.

Annons

Så här gör du:

1. Börja med att duscha glasdörrarna med extra varmt vatten. Mycket av smutsen löses upp redan av det varma vattnet, så hoppa inte över detta steget.

2. Spraya dörrarna med blandningen. Börja från botten och arbeta dig upp för att undgå fläckar på glaset. Låt blandningen sitta och verka i cirka 10 minuter.

3. Använd en fin vit svamp gjord av melamin (ofta omtalad som en fläckborttagnings svamp) och börja skrubba. Om du gör cirkulära rörelser eller drar svampen fram och tillbaka från vänster till höger spelar ingen roll, båda sätten fungerar lika bra.

4. Använd en liten borste till att skrubba kanterna och runt handtagen om de är monterade på glaset.

5. Skölj noga med kallt vatten från topp till botten. Kallt vatten är viktigt för att undvika att det skapas för mycket fukt.

6. Avsluta med att ta bort överflödigt vatten med en fönsterskrapa. Den mest professionella tekniken är att göra ett s-mönster med gummiskrapan, men om du tycker att det är svårt, kan du röra skrapan från sida till sida eller från toppen till botten av duschdörren.

7. Polera till sist glaset med en specialtrasa för glas för att undvika fläckar.

8. Skrapa gärna duschväggen med en fönsterskrapa varje gång du har duschat. Det gör att de håller sig rena längre och du kommer inte att behöva städa duschen lika ofta längre!

Denna artikel var ursprungligen publicerad på kk.no.

Översättning och svensk bearbetning: Louise Werner

Annons