Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Husmorsknepen mot tomatfläckar på kläderna – 6 tips som gör susen mot såsen

10 nov, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, kvinna med tomatsås på tröjan, till höger en flaska ketchup.
Tomatsås verkar dras mot vita plagg på ett magnetiskt sätt. Det är aldrig roligt med en sådan fläck, men lugn. Det finns knep att ta till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ofta känns det som att tomatfläcken inträffar när det inte får ske. Som när man har vita byxor eller en överdel i samma färg.

Varje gång det sker undrar man hur fläcken någonsin ska komma bort. En sak är säker, det kan gå om man agerar direkt och har några klassiska basvaror i skafferiet.

Se också: Så rengör du ugnsluckan på bästa sätt

Husmorstips-ugnsluckaBrand logo
Husmorstips-ugnslucka

Husmorstipsen mot tomatfläckar – följ dessa 6 steg

1. Agera direkt

Vänta inte med att sätta in stora räddningspaketet. Tiden är inte på din sida. Är det mycket sås kan du försöka – så försiktigt som möjligt – att ta bort det värsta med hushållspapper. Men gnugga inte in det.

2. Kallt vatten

Ta av plagget och vänd det ut och in. Skölj sedan med kallt vatten. Kanske tror man att varmt vatten är att föredra, men det får fläcken att envist sätta sig lite mer. Försök att håll plagget på ett sätt så att vattnet inte sprider fläcken i onödan.

Annons

3. Ättika eller vinäger

Har du ett vanligt bomullsplagg kan blötlägga fläcken i ättika under några timmar. Testa helst på ett område innan för att se hur plagget reagerar.

Vissa menar också att vitvinsvinäger kan fungera. I synnerhet om plagget består av ett syntetiskt tyg. Kör sedan plagget i tvättmaskinen.

4. Citron och salt

Är det ull som fått en tomatfläck? Då kan du prova att gnugga in in salt och citron på själva fläcken med en varsam hand.

En annan variant är att lägga fläcken i blöt över natten i ett bad med salt. Dagen efter kan du gnugga in citronsaft och sedan köra ett vanligt tvättprogram.

5. Bikarbonat

Bikarbonat kan också göra susen mot en fläck på bomullstyg. Gör en smet av bikarbonat och vatten och lägg på fläcken. Låt det verka i tio minuter. Är det en envis fläck kan du även blanda i lite väteperoxid. Men var försiktig eftersom detta är ett starkt medel. Tänk också på att färgglada kläder kan bli blekta av detta. Kör sedan plagget i tvättmaskinen som vanligt.

6. Solblekning

Om inget har funkat hittills så finns ett sista tips. Låt solen göra arbetet. Du har nu sannolikt blivit av med åtminstone en del av fläcken och med lite tur kan solens strålar göra det sista. Dessa fungerar nämligen som ett naturligt blekmedel.

Se också: Så enkelt får du bort klistret från etiketten

Husmorstips-etikettBrand logo
Husmorstips-etikett

Källor: Cleanipedia.com, alltförförldrar.se, Leva och bo.

Annons