Ättika som dundermedel – 13 husmorstips gör vardagen enklare

Till vänster, städning av en yta med hjälp av spraymedel, till höger, en vätska hälls i en tvättmaskin.

Foto: TT/Shutterstock

Ättika är en fantastisk produkt som kan användas till nästan allt i hemmet. Vi listar 13 husmorstips som alla innehåller ättika.

Vi blir allt fler som vill städa miljövänligt. Men det är ju inte den roligaste sysslan i världen. Medlen som vi skurar och putsar med ska gärna vara effektiva.

Det är där ättikan kommer in i bilden. Produkten som har en uppsjö av användningsområden. Dessutom är den billig och finns nästan alltid hemma.

Se också: 5 smarta tips för att städa badrummet

5 smarta tips för att städa badrummet
1:12

Efter reklamen: 5 smarta tips för att städa badrummet

(1:12)

Slå på ljud

Här listar vi 13 knep som gör din städning enklare – tack vare ättika.

Ps. Med ”ättika” menar vi 24-procentig ättika och med ”ättikssprit” menar vi 12-procentig.

1. Allrengöringsmedel

Blanda två deciliter ättika med samma mängd vatten i en sprayflaska. Använd som allrengöring i ditt kök och badrum. Tar smuts på kakel, porslin och rostfria ytor utan problem.

Låt dock bli att spruta på natursten som marmor och granit. Detta eftersom ättika har frätande egenskaper. Trä tycker heller inte om ättika.

2. ...lägg till citronskal

Vill du ha en doft på allrengöringsmedlet? Lägg citronskal i en burk och täck med ättika. Skruva på ett lock och låt innehållet stå i minst en vecka. Sila vätskan och dryga ut med vatten och ättika i lika stora delar.

Använd som allrengöringsspray eller kör ner i mopphinken.

3. Fönsterputs

Här är det endast lite ättika som gäller. En matsked blandas med en liter vatten i en sprayflaska. Sen är det bara att spraya på dina glasrutor. Torka rent med tidningspapper eller en mikrofiberduk.

4. Rengör din tvättmaskin

Efter många körningar behöver tvättmaskinen få lite kärlek tillbaka. Häll 1 1/2 dl ättika i tvättmedelsfacket och sätt igång den tomma maskinen på ett 60-graders program.

5. Blekmedel

Svettfläckar och spill på kläderna kan faktiskt försvinna med ättika. Badda fläcken med en trasa som du doppat i en blandning av vatten och lite ättika. Vänta en stund och kör igång en tvätt. Om du är väldigt rädd om plagget kan du testa först på ett ställe som inte syns.

6. Rädda mattan

Blanda lika delar ättika med vatten. Spraya på mattan som fått sig en fläck. Gnugga med en ren handduk, men inte för hårt. Upprepa tills fläcken är borta.

Rengöra grillgaller – 5 enkla sätt för ett skinande rent resultat

7. Toaletten

Luktar avloppet illa? Häll i en deciliter i toastolen. Låt verka i en kvart. Skura och spola.

8. Kylskåpet

Torka av hyllorna och sidorna med ättika som blandas med vatten. Det kommer genast kännas fräschare. Och visst känns det bättre att torka i kylskåpet med ättika än med något kemiskt medel? Det är ju ändå här vi förvarar våra livsmedel.

9. Rädda disktrasan

Klassiskt husmorstrick. Släng inte en väl använd disktrasa eller diskborste. Lägg istället dessa i en skål med vatten och ättika.

10. Få bort unken möbellukt

Gamla trämöbler kan få en instängd lukt inuti skåpen. Ställ in en skål med ättika och låt den vara där i ett dygn. Vädra ur.

11. Kalka av kaffekokaren

Fyll vattenbehållaren till hälften med vatten och hälften med ättikssprit. Sätt i ett filter och tryck igång maskinen. Stäng av när hälften runnit igenom. Låt stå i en halvtimme. Slå på maskinen igen. Sätt i ett nytt filter och fyll nu bara med vanligt vatten. Låt rinna igenom. Upprepa ett par gånger.

12. Duschmunstycket

Har du fått dåligt vattenryck? Det kan bero på kalk. Blanda lika delar vatten och ättika i en plastpåse. Lägg duschmunstycket i påsen och håll fast den med en gummisnodd. Se till att munstyckets hål ligger i ättiksblandningen. Lått ligga minst i en timme. Spola igenom med varmt vatten.

13. Myrmedel

Myror gillar verkligen inte ättika. Lokalisera var myrorna tar sig in och spraya sedan på på platsen. Dock inte på träväggar som kan bli skadade. Upprepa ett par dagar. Har du otur kommer myrorna hitta en annan väg in, men prova då att spraya där också.

Obs! Kalka inte av strykjärnet med ättika. Det kan förstöra strykjärnets elektroniska delar. I övrigt: Glöm inte använda gummihandskar när du handskas med ättika eftersom vätskan är frätande.

Källa: hemfrid.se, vasterbottenssapa.se