Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Rengöra grillgaller – 5 enkla sätt för ett skinande rent resultat

30 jun, 2021 
Allas.se Redaktionen
Skinande rent grillgaller.
Visst är det underbart med grillat, men inte riktigt lika härligt att rengöra gallret efteråt. Nu kan du glömma allt om skrubb och slit – här är fem enkla sätt att rengöra grillgallret med perfekt resultat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi svenskar älskar att grilla och helst grillar vi lokala råvaror, visar Icas stora grillrapport 2020. Men lika mycket som vi älskar att grilla, avskyr de flesta av oss rengöringen som kommer på köpet.

Se också: Grillfilm-brandsäkerhetBrand logo
Se också: Grillfilm-brandsäkerhet

Fastbrända matrester och kladdiga rester som sitter som berget kan vara riktigt kämpiga att få bort. Men det finns knep att ta till för att göra rengöringen av grillgallret lite enklare. Här tipsar vi om fem enkla sätt som förhoppningsvis gör avslutningen av din grillkväll lite mindre svettig.

5 sätt att rengöra grillgaller

1. Bränn bort resterna på grillen

Det här är ett knep att ta till för den som verkligen inte vill städa grillgallret samma dag som man avnjutit sin måltid. Tekniken går ut på att du låter bli att rengöra grillgallret och helt enkelt väntar tills nästa gång. Då startar du grillgallret lite tidigare och låter resterna sedan gången innan bli brända och förkolnade. Därefter är det bara att skrapa bort resterna.

Annons

2. Låt grillgallret ligga i gräset över natten

Det här är ett perfekt sätt att rengöra grillgallret om du har tillgång till en gräsmatta. Du placerar helt enkelt gallret på gräset och lämnar det över natten så att daggen tar hand om rengöringen. Dock är det viktigt att du diskar och sköljer det innan det hunnit torka.

Elektrisk grillborste

3. Investera i en elektrisk borste till grillen

Med en batteridriven grillborste blir ditt grillgaller skinande rent utan att du behöver göra någon större insats. Den här smarta modellen drivs av fyra AA-batterier, har tre hastigheter och en smart lampa längst fram så att du kan använda den även när det är mörkt ute. Det ingår två borsthuvuden, ett för fint och ett för grovt arbete.

Annons

4. Naturliga rengöringsprodukter rengör grillgallret

Ett smart knep för dig som vill undvika alltför mycket kemikalier är att använda saker som du har i skafferiet. Både lök och matolja sägs fungera bra att gnida in gallret med för att lösa upp beläggningar och få dem att släppa lättare. Du kan även pudra bakpulver över grillgallret och lägga det i en balja tillsammans med lite ättika och vatten. När det dragit i ungefär en timme ska det vara enklare att rengöra. Du kan också testa att skrubba grillgallret med Coca-Cola, eller låta det ligga i blöt i läskedrycken över natten.

5. Såpa löser smutsen

Här är ett knep som kan fungera på grillgaller av mindre modell. Börja med att smörja in grillgallret i såpa och lägga det i vatten. Placera därefter grillgallret i ugnen på ungefär 100 grader och låt det ligga en stund så att smutsen släpper. Var försiktig så att du inte bränner fingrarna!

Källa: Dammtussen.se

Annons