Sugen på att grilla? Här är Tareq Taylors 3 bästa grilltips!

Tareq Taylor som står vid en vägg.

Foto: Simon Bajada

Finns det något härligare än att grilla? Här ger kändiskocken Tareq Taylor, som även är aktuell med boken Grilla, sina 3 bästa tips för att lyckas med grillningen. Du får också ett recept ur boken: Sparris med parmesankräm – mums!

Något djupt och primitivt inom oss kickar igång när vi tänder grillen och maten blir så mycket godare. Men inget gott som inte kan göras ännu läckrare, resonerar kändiskocken Tareq Taylor som just gett ut boken Grilla.

Se också: Tareq Taylor om tårar, romantik och oätlig mat
4:23

Efter reklamen: Se också: Tareq Taylor om tårar, romantik och oätlig mat

(4:23)

Slå på ljud

Var lagar du helst mat – vid spisen, ugnen eller grillen?

— Det är definitivt roligast att grilla. Någonting djupt i själen tänds av gnistorna, hettan och eldslågorna som kan vara svårhanterliga och oförutsägbara. Det känns spännande och utmanande att få till perfekt lagad mat när man inte har full kontroll över värmekällan. Att stå vid en het grill med en kall öl är ren magi.

Har en proffskock som du värsta Rolls Royce-grillen hemma?

— Absolut inte, tjusiga skrytgrillar är inte min grej. Jag har två rymliga klotgrillar och en plattgrill, som inte kostar skjortan men funkar perfekt.

Hur gör man grillandet till en dans i stället för en kamp?

— Planera noga innan och förbered så mycket som möjligt inne i köket. Rör ihop såser, blanda sallader, krydda och marinera grillråvarorna. Ha inte för bråttom med att lägga på maten på grillen. Det tar minst en halvtimme innan gloden ar perfekt och briketterna eller kolet tackts av ett tunt lager graaktig aska.

Sofia Ståhls barntankar med Tareq Taylor

Tareq Taylors 3 hetaste tips för en lyckad grillning:

 1. Olja både in maten som ska grillas och grillgallret. Då fastnar maten inte lika lätt och det blir dessutom lattare att diska gallret efterat.
 2. Våga grilla grönt! Paprika, tomat, zucchini, kål, morötter och selleri – alla grönsaker går att grilla. Det blir fantastiskt gott, färgstarkt och varierat. Jag använder alltid säsongens färska och smakrika grönsaker och rotfrukter.
 3. Sätt smak på grillen. Lagg trabitar eller kvistar från t ex apple, päron, kastanj eller lonn i blot i en timme. Lagg sedan bitarna pa gloden strax fore grillningen. De kommer da att borja ryka och ge fin smak at maten. Olika träslag ger olika smak. Eller lagg en hel blotlagd kvist av nagon krydda som rosmarin, salvia, timjan eller enbar pa gloden.

Tareq taylors recept på sparris med ­parmesankräm

2–4 portioner

ca 30 minuter

Du behöver:

 • 1 knippe grön sparris
 • (ca 12 sparrisar)
 • olivolja
 • flingsalt

Parmesankräm

 • 2 dl fint färskriven parmesanost
 • 1 äggula
 • ½ dl vatten
 • ½ tsk salt
 • 1 dl rapsolja
 • ev 1 msk kallt vatten

Till servering

 • parmesanost
 • nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Lägg parmesanosten i en kastrull. Vispa ihop den med äggula, vatten och salt. Tillaga på mycket låg värme under konstant vispning tills osten smält – det får inte koka! När konsistensen är som vaniljkräm, ta av från spisen. Fortsätt att vispa och häll i oljan i en tunn stråle. Om krämen är för tjock, tillsätt lite kallt vatten. Ställ åt sidan.

2. Bryt eller skär av den hårda nedre delen på varje sparris. Gnid in sparrisarna med olja och flingsalt. Grilla direkt över glöden i ett klämhalster eller finmaskigt nät tills de har fina svarta ränder, ca 5 minuter.

3. Lägg upp sparrisarna på ett fat och ringla över parmesankrämen. Riv ytterligare parmesanost och strö lite peppar över.

Receptet är från boken GRILLA