Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Marléne Eriksson släpper bok med miljövänliga städtips: Busenkelt!

12 mar, 2021 
Lisa Södergren
Mor och dotter, Marléne Eriksson och Desirée Eriksson, driver Instagramkontot @husmorstipset och har skrivit boken Ren städglädje om att städa miljövänligt
Städexperten Marléne Eriksson blev känd när hon gjorde Rent hus i TV4. Nu har hon skrivit boken Ren städglädje tillsammans med sin dotter Desirée.
Ända sedan Marléne Eriksson var med i tv-programmet Rent hus har hon varit en känd städprofil som gett städtips i både tv och radio. Hon är också ansiktet utåt för @husmorstipset på Instagram som hon driver tillsammans med sin dotter Desirée Eriksson. Nu har de skrivit en bok om hur vi kan städa miljövänligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Marléne Eriksson älskar att städa och sedan 1992 har hon drivit eget städföretag. 2008 klev hon ut i offentligheten när hon och Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gjorde tv-programmet Rent hus. Och på den vägen har det fortsatt. Idag är hon återkommande städexpert i tv och radio, föreläser om städning och är ansiktet utåt för instagramkontot @husmorstipset som hon driver tillsammans medsin dotter Desirée. Nu har de tillsammans skrivit boken Ren städglädje. En bok om att städa klimatsmart med egna rengöringsmedel samt vårda kläder och prylar.

Hur föddes idén med Ren städglädje?

– Den föddes i takt med att frågorna fullkomligt rasade in via mejl och instagramkontot @husmorstipset som vi driver. Desirée var involverad i skrivandet av boken Städglädje som jag skrivit tidigare, så att skriva tillsammans hade vi gjort förut och något som vi både tyckte var väldigt roligt, berättar Marléne.

Annons

Vad är tanken med boken?

– Tanken med boken är att man ska lära sig hur enkelt det faktiskt kan vara att vårda sitt hem och sina saker. Jag hoppas att människor som läser boken tar till sig att man inte behöver krångla till det så mycket utan att det finns enkla och hållbara knep för att ta hand om kläderna, prylarna och sakerna i hemmet, säger Desirée.

– Och givetvis att man får lära sig hur man enkelt kan blanda sina egna rengöringsmedel med sådant från sitt eget skafferi. Det är busenkelt, och rengöringsmedlen som du blandar själv är så mycket mer skonsamma mot dig själv, och vår miljö än de man köper i butikerna, fortsätter Marléne.

Hur var det att jobba ihop, mor och dotter?

– Att skriva en bok tillsammans har varit en så fantastiskt roligt resa! Stundtals snårig och krävande, men det hade det nog varit med vem man än hade skrivit med. Att skriva en bok är inget man gör i en handvändning, och det är ett hantverk har jag fått erfara, men att få göra det tillsammans med sin mamma har verkligen varit roligt, berättar Desirée.

Annons

– Den mesta av kunskapen kommer från mig, medan Desirée har varit den som skrivit texten i boken. Vi har utgått mycket från vad vi tror att läsaren vill läsa och vilka tips som är mest användbara. Jag har jobbat med städning sedan 1992 och använt mig av husmorstips så länge jag kan minnas så boken hade lätt kunnat bli tjock som en bibel om inte vi inte tyglat oss mängdmässigt. Men det är ju så himla kul att intresset kring miljövänlig städning och husmorstips blommat upp den senaste tiden! menar Marléne.

Finns det någon mirakelkur när det kommer till städning – och i så fall vilken?

– Mirakelingredienser snarare – ättikssprit (eller ättika), bikarbonat, såpa och diskmedel är fantastiska hjälpmedel när det kommer till städning. Hur du kan använda dessa och hur du med hjälp av ingredienser från ditt egna skafferi kan blanda dina egna rengöringsmedel hittar du recept på i vår bok. Om du bara visste hur effektiva medel du göra själv hade du aldrig köpt ett kommersiellt rengöringsmedel igen, säger Marléne.

Annons

Det är faktiskt snudd på häpnadsväckande hur mycket man kan använda bikarbonat och ättika till!

– Ja, det är faktiskt snudd på häpnadsväckande hur mycket man kan använda bikarbonat och ättika till! menar Desirée.

Vad innebär välstädat för dig?

– Harmoni, anser Desirée.

– Och glädje, jag älskar att städa och känslan efteråt tycker jag är oslagbar. Då njuter jag alltid med en kopp kaffe och en gobit. Att unna sig är viktigt, säger Marléne.

Se också: Checklista för bättre vårstädning

Checklista för en bättre vårstädningBrand logo
Checklista för en bättre vårstädning

Finns det något vi kan skippa med gott samvete?

– När det kommer till städning tycker jag man ska hitta en nivå som passar en själv och ens livsstil. Men att ha smutsigt och stökigt omkring sig är stressande och tara energi – och det säger vi inte bara för att vi skrivit en bok om städning, utan det är något man sett studier på. Och likaväl som stök och smuts kan göra oss stressade kan ett välstädat hem få oss att känna ett lugn. Så för ens egen skull så är det viktigaste att satsa på att plocka undan, inta ha det rörigt runt omkring sig för att hitta ett lugn, och dammsuga och våttorka för att inte dammråttorna ska dansa samba i hemmet. Det här med att mangla lakanen är kanske inte lika viktigt, även om Marléne tycker det, säger Desirée.

Annons

– Haha, ja jag är mer nitisk än vad min dotter är och manglar mina lakan med glädje. Men jag tycker precis som Desirée att man ska lägga ribban utifrån sig själv. Jag älskar ju att städa och ser det inte som en börda på något sätt. Men om man vill ge sitt hem lite extra kärlek så tycker jag ändå att man bör storstäda ett par gånger per år och hålla efter. Och det blir faktiskt enklare att städa om man jobbar proaktivt – jag lovar, menar Marléne.

Så ofta städar vi hemma

En gång i veckan och oftast på en lördag – så ser städvanorna ut för de flesta av oss. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Hemfrid.

Enligt undersökningen städar 64 procent av de tillfrågade en gång i veckan eller mer medan omkring 17 procent städar varannan vecka och 11 procent städar 1 gång i månaden eller mer sällan.

Drygt hälften, 55 procent, uppgav att de städade i upp till en timme vid varje städtillfälle, 36 procent la 1–2 timmar på att städa medan 8 procent sa att de lägger 3 timmar eller mer på städningen.

Kvinnor städar i genomsnitt oftare och ägnar mer tid på att städa än män.

1 000 personer deltog i undersökningen som genomfördes 2017.

Källor: Hemfrid och Novus

Annons