3 mjölkprodukter som går att frysa in – men dessa ska du skippa
Vi djupdyker i vilka mejeriprodukter som går att frysa in – och ger tips på hur du kan göra för att ”rädda” det som inte lämpar sig för frysen!
I takt med att matpriserna rusar och vi har blivit mer medvetna som konsumenter (ur ett ekonomi- och miljöperspektiv), har det också blivit mer populärt att frysa in mat. Detta för att minska svinn och förlänga matens livslängd.
Men är det verkligen alla livsmedel som lämpar sig för att frysas in? Hur ska man egentligen tänka? Allas ger dig svaren här!
Mejeriprodukter att frysa in: Smör, vispgrädde och mjölk
Tumregeln nummer ett är att se till att maten är fräsch genom att titta, lukta och smaka. Det är totalt onödigt att frysa in sånt som är och odrickbart eller oätligt vid infrysning. Så nummer ett är att se till att maten är fräsch.
I en intervju med Allt om mat berättar kocken Cecilia Lundin om vilka mejeriprodukter som är
– Fetare mejeriprodukter klarar frysning bättre. Du kan frysa smör i mindre bitar, inpackade i plastfolie och lagda i en tät burk för att undvika att de tar smak av annat i frysen. Tina smöret i kylen innan du använder det. Vispgrädde kan du frysa både vispad och ovispad. Den blir svår att vispa upp igen, men passar i såser, soppor och gratänger. Frys in överbliven grädde i istärningslådor och förvara i burk med lock. En istärningsbit är cirka en matsked.
Ja, det finns nästan ingen gräns för vad man kan frysa in. Visste du exempelvis att man kan frysa in mjölk?
– Mjölk kan du frysa och använda i exempelvis pannkakssmet. Mjölken kan se lite grumlig ut efter upptining, men skaka förpackningen ordentligt, så kan du dricka mjölken, använda den i kaffe eller varm choklad, förklarar Lundin.
Undvik att frysa in: Yoghurt, crème fraiche och keso
Som alltid, finns det dock undantag. Kocken Cecilia Lundin fortsätter med att ge exempel på mejeriprodukter som lämpar sig mindre bra för frysen.
– Yoghurt, filmjölk, gräddfil och crème fraiche blir flockiga och gryniga vid upptining och passar inte att frysa. Keso och kvarg blir också vattniga och gryniga när de tinas upp, säger hon.
Men även om dessa produkter inte är kompatibla med infrysning i sitt ursprungliga tillstånd, så kan du enkelt ”rädda” dem på ett annat sätt – genom att tillaga något först. Smart va!
Filmjök eller gräddfil kan exempelvis användas för att baka saftigt bröd eller en mjuk kaka (tänk mjuk pepparkaka eller filmjölkslimpa). Crème fraiche kan användas för ett storkok av soppa som med fördel kan frysas in i matlådor och yoghurt kan användas för att göra glass eller annan kall dessert. Keso kan användas för att göra en smaskig ostkaka, som tål att frysas!