Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

3 mjölkprodukter som går att frysa in – men dessa ska du skippa

29 maj, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Kan man frysa in grädde eller keso? Och hur är det egentligen med mjölk?
Vi djupdyker i vilka mejeriprodukter som går att frysa in – och ger tips på hur du kan göra för att ”rädda” det som inte lämpar sig för frysen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

I takt med att matpriserna rusar och vi har blivit mer medvetna som konsumenter (ur ett ekonomi- och miljöperspektiv), har det också blivit mer populärt att frysa in mat. Detta för att minska svinn och förlänga matens livslängd.

Men är det verkligen alla livsmedel som lämpar sig för att frysas in? Hur ska man egentligen tänka? Allas ger dig svaren här!

Mejeriprodukter att frysa in: Smör, vispgrädde och mjölk

Tumregeln nummer ett är att se till att maten är fräsch genom att titta, lukta och smaka. Det är totalt onödigt att frysa in sånt som är och odrickbart eller oätligt vid infrysning. Så nummer ett är att se till att maten är fräsch.

I en intervju med Allt om mat berättar kocken Cecilia Lundin om vilka mejeriprodukter som är

– Fetare mejeriprodukter klarar frysning bättre. Du kan frysa smör i mindre bitar, inpackade i plastfolie och lagda i en tät burk för att undvika att de tar smak av annat i frysen. Tina smöret i kylen innan du använder det. Vispgrädde kan du frysa både vispad och ovispad. Den blir svår att vispa upp igen, men passar i såser, soppor och gratänger. Frys in överbliven grädde i istärningslådor och förvara i burk med lock. En istärningsbit är cirka en matsked.

Smör i bitar är alldeles utmärkt att frysa in för att användas vid ett senare tillfälle.Foto: Shutterstock/TT

Ja, det finns nästan ingen gräns för vad man kan frysa in. Visste du exempelvis att man kan frysa in mjölk?

Annons

– Mjölk kan du frysa och använda i exempelvis pannkakssmet. Mjölken kan se lite grumlig ut efter upptining, men skaka förpackningen ordentligt, så kan du dricka mjölken, använda den i kaffe eller varm choklad, förklarar Lundin.

Undvik att frysa in: Yoghurt, crème fraiche och keso

Som alltid, finns det dock undantag. Kocken Cecilia Lundin fortsätter med att ge exempel på mejeriprodukter som lämpar sig mindre bra för frysen.

– Yoghurt, filmjölk, gräddfil och crème fraiche blir flockiga och gryniga vid upptining och passar inte att frysa. Keso och kvarg blir också vattniga och gryniga när de tinas upp, säger hon.

Därför ska du vända äggen i kartongenBrand logo
Därför ska du vända äggen i kartongen

Men även om dessa produkter inte är kompatibla med infrysning i sitt ursprungliga tillstånd, så kan du enkelt ”rädda” dem på ett annat sätt – genom att tillaga något först. Smart va!

Filmjök eller gräddfil kan exempelvis användas för att baka saftigt bröd eller en mjuk kaka (tänk mjuk pepparkaka eller filmjölkslimpa). Crème fraiche kan användas för ett storkok av soppa som med fördel kan frysas in i matlådor och yoghurt kan användas för att göra glass eller annan kall dessert. Keso kan användas för att göra en smaskig ostkaka, som tål att frysas!

Annons