Ny favorit! Återvunna textilier – trendigt och klimatsmart

Kökshanddukar vid middagen.
I framtiden kommer vi antagligen att bära jeans av svensk cellulosa och träningskläder av biobaserad plast. Men redan nu kan man enkelt satsa på återvunna textilier!

Idag slänger vi i Sverige i genomsnitt 8 kilo kläder per person och år. Och många kläder återvinns inte utan hamnar i soporna och går till förbränning. Men precis som med metall och plast är det möjligt att återvinna textila material, som bomull och polyester, som båda är ett problem för miljön.

Bomullstillverkning kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel, för att tillverka en tröja går det till exempel åt ungefär 2700 liter vatten.

Därför ska du satsa på bambu hemma – 4 bra anledningar

Polyester är inte lika vattenkrävande men är däremot tillverkad av fossila råvaror och med en energikrävande process. Eftersom bomull och polyester har hög miljöbelastning är det viktigt att återvinna så mycket som möjligt av uttjänta textilier. Men mycket återvinns inte utan hamnar i soporna och går till förbränning.

Därför är vi glada att kunna presentera härliga produkter av återvunnen textil!

Pläd Valter

En härlig våffelvävd pläd i återvunnet material med vackra fransar på kortsidorna. Du kan med gott samvete krypa upp i soffan med denna pläd som är tillverkad i 80% återvunnen bomull och 20% återvunnen polyester. Finns i blått och grönt.

Läs mer och köp pläden här (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och köp pläden här (reklamlänk från Allas shop)

Dukset med servetter

Set med en röd randig duk med tillsammans med 6 stycken matchande servetter, tyget till både duk och servetter är av insamlat och 100% återvunnet material. Finns i rött och grått.

Läs mer och köp duksetet här (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och köp duksetet här (reklamlänk från Allas shop)

Se också: Perfekta presenter till alla hemmakockar

Handdukar 2-pack

Handdukarna är gjorda av 99% återvunnen textil och passar i både kök och i badrum. Finns i rött och blått

Läs mer och köp handdukarna här (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och köp handdukarna här (reklamlänk från Allas shop)

Källor: Ri.se, textilia.se