Ny undersökning: Städningen svenskar slarvar mest med

En bild av en skurhink och skurmopp framför en vägg med blommiga tapeter.

Är du lika slarvig med att skura som resten av svenska folket?

Foto: TT/Martin Bergsma

Hur ofta drar vi fram spisen, bäddar sängen eller dammsuger under sängen, egentligen? Det finns en del sysslor vi slarvar med mer än andra, en ny undersökning visar vilka som vi prioriterar och vilka vi slackar efter med.

Svenskar har generellt bra städvanor och många gör veckovis en storstädning med vädring inkluderat, medan andra städar lite åt gången, när de märker att något är smutsigt – eller kanske väntar långt efter det. Hur vi prioriterar våra städrutiner och hur gärna vi lägger tid på hushållsarbete varierar helt enkelt från person till person.

Men hur ofta bör man egentligen rengöra toalettsitsen, byta lakan eller dammsuga? Ja, svaret är olika beroende på vem du frågar – men tumregeln säger att vi åtminstone en gång i veckan ska byta sängkläder och handdukar, dammsuga, skura och städa badrummet.

Se också: Fem ovärderliga städhacks som underlättar

5 ovärderliga städhacks som underlättar
1:04

Efter reklamen: 5 ovärderliga städhacks som underlättar

(1:04)

Slå på ljud

Varje dag ska vi gärna bädda sängen, rengöra toalettstol och köksytor, diska, sopa köksgolvet, plocka undan saker som ligger framme och sätta smutsiga kläder i tvätten.

Ungefär en till två gånger i halvåret kan vi ägna oss åt grovstädning som att tvätta täcke och kudde, rengöra kylskåpet och rensa avlopp.

Fyra av fem byter lakan för sällan

Trots att det finns olika tumregler och rekommendationer kring städning varierar våra städvanor, och kvinnor städar generellt mer än män. En ny Sifo-undersökning av hälsobolaget Essity har undersökt städrutiner bland svenskar och även hur de varierar beroende på kön.

Det är bara var tredje person som följer tumregeln och städar grundligt minst en gång i veckan, alltså dammsuger, skurar golv och torkar ytor. Och att byta lakan varje vecka är det inte ens var femte person som gör, bara drygt 17 procent av svenskarna.

5 äckliga saker som kan hända om du inte byter sängkläder ofta

Även toalettsitsen som bör städas varje dag hamnar ofta lågt i prioritering. Undersökningen visar att bara drygt var tredje person rengör toalettsitsen en gång i veckan, eller till och med ännu mer sällan.

På frågan vem som städar hemma svarar sex av tio att de gör de själva, medan var fjärde person svarar partnern. En större andel kvinnor än män uppger att det städar själva, nästan sju av tio kvinnor och drygt fem av tio män. Undersökningen visar också att färre än var tionde person anlitar städhjälp.