Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Rengör ugnsplåtarna med populära husmorsknepet: ”Blev som nya”

28 aug, 2023 
Har du svårrengjorda ugnsplåtar med ingrodd smuts?
Spana in Ekotipsets giftfria och billiga husmorsknep för att rengöra plåtarna.
De flesta ingredienserna brukar de flesta ha hemma i skafferiet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så får du bort kalk och avlagringar i badrummetBrand logo
Se också: Så får du bort kalk och avlagringar i badrummet

En smutsig plåt kan innebära ett extra hinder när man står i startgroparna för att till exempel baka bullar eller göra någon smaskig plåtmat i ugnen. Om du vill förekomma problemet och rengöra dina plåtar finns ett superenkelt och billigt alternativ.

Precis som när det kommer till många andra husmorstips stavas lösningen på problemet: ättika och bikarbonat. En riktig superkombination när det handlar om att rengöra både ugnen och ugnsplåtarna.

Rengör ugnsplåtarna med ättika och bikarbonat

Detta superenkla husmorstips kommer från det kända städfantasten som går under namnet Ekotipset på Instagram. Receptet på det hemmagjorde rengöringsmedlet till ugnsplåtarna innehåller alltså ättika och bikarbonat.

Annons

”Här kommer ett tips på hur ni enkelt och miljövänligt kan rengöra ugnsplåtarna!”, skriver Ekotipset i ett inlägg på Instagram i vilket hon delar med sig av tipset och berättar att en läsares plåtar ”blev som nya” efter att ha testat!

Du behöver:

  • Hemmagjord fönsterputs (blanda 1 dl ättika med 4 dl vatten och 5 droppar handdiskmedel)
  • Bikarbonat
  • Hett vatten

Steg 1: Spraya ugnsplåten med ättiksblandningen

Spraya den smutsiga ugnsplåten med den hemmagjorda fönsterputsen gjord på ättika, vatten och handdiskmedel. Fönsterputsen sprayas med fördel med hjälp av en sprayflaska, som fördelar vätskan i en jämn ”dimma”. Låt verka i allt från några minuter till någon timme, beroende på hur pass ingrodd smutsen är.

Steg 2: Addera bikarbonat

Pudra på ett lager av bikarbonat på plåten. Fortsätt sedan med att skrubba plåten, gärna med en diskborste som har relativt ”hårda” borststrån.

Steg 3: Häll på hett vatten

Steg tre är att hälla på hett vatten på blandningen, när smutsen börjat luckras upp efter den manuella skrubbningen. Vänta med att skölja bort vattnet i några minuter.

Steg 4: Skrubba och skölj

Det fjärde och sista steget är att återigen skrubba plåten. Därefter är det bara att skölja den och sedan är det klart. Njut av dina rena ugnsplåtar!

DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckanBrand logo
DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckan
Annons