Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Här är den oväntade tekniken för att bli av med mygg

19 jun, 2018 
Henrik Högström
Bli av med mygg husmorstips
Foto: Shutterstock/TT
Uppfinnningsrika människor har hittat på knep för att slippa myggplågan sedan urminnes tider. Men vilka husmorsknep fungerar egentligen och vad är det senaste på agendan? Allas går igenom de olika teknikerna för att bli av med mygg och presenterar även det senaste tricket– som bygger på brinnande kaffesump.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommarkvällarna är en välsignelse om det inte vore för myggen. Alla kan säkert känna igen sig i grillkvällen där gästerna sitter och smäller sig på kinder och armar i förtvivlade försök att värja sig, eller hur man jagar runt i sovrummet beväpnad med en tidning för att hitta den där irriterande myggan som stör nattsömnen.

Se också: Så gör du eget myggmedelBrand logo
Se också: Så gör du eget myggmedel

Bli av med mygg – huskurerna som faktiskt fungerar

Eftersom problemet är vanligt är huskurerna lika vanliga. Vissa fungerar, andra inte.

I en genomgång i tidningen Metro 2015 fick myggexperten Jan Lundström, forskare och bekämpningsledare för biologisk myggkontroll vid Uppsala Universitet, säga sitt om en rad huskurer. Myggexperten trodde varken på nejlikor som stuckits in i limefrukter eller att smörja in sig med vitlöksolja. Det hänger dock på vilken sorts mygga som ska stötas bort.

Myggor är både irritationsmoment och smittbärare
Myggor är riktiga smittbärare och kan sprida sjukdomar som malaria och denguefeber på många håll i världen. Foto: IBL

– Är det de enormt jobbiga översvämningsmyggorna så kommer de bara att skratta åt dig om du marinerar kroppen med diverse grejor, medan de små kanske skulle tycka att du luktar illa, sa myggexperten då till tidningen.

Annons

Bli av med mygg med hjälp av kaffesump – så gör du rökelse av kaffesump

En av de senaste huskurerna bygger på något så vanligt som kaffe och kaffesump – ett väldigt bra naturligt skydd mot både mygg och andra insekter som getingar och bin, skriver Expressen. Kraften i metoden bygger på att kaffe som brinner har en väldigt stark doft och att insekterna har ett väldigt gott luktsinne.

Effekten ska alltså bli att myggen flyr fältet. Du blir av med både sump och mygg på ett miljövänligt sätt.

Spray mot myggor
Det finns uppfinningsrika alternativ till traditionella myggmedel. Bland annat kaffesump. Foto: IBL

Så här tillverkar du rökelse av kaffesump och skrämmer bort myggen:

1. Ta färsk kaffesump och lägg i en skål. Täck över med folie och låt stå tills det torkat. Färskt kaffepulver fungerar också.

Annons

2. Lägg den torra sumpen i en folieform och tänd eld på kaffet (tänk så klart på brandrisken först och främst!).

3. Placera ”sumprökelsen” så att röken blåser mot de områden du vill freda.

Citronella ljus mot mygg

Ljus med citronella, en olja utvunnen ur citrongräs eller cymbopogon, fungerar desto bättre. Ljusen avger en doft som avskräcker myggen.

– Den är inte lika bra som DEET men det är en hyfsat bra repellent, konstaterade Jan Lundström. DEET är en förkortning av dietyltoluamid, ett vanligt ämne i dagens insektsmedel.

Till huskurerna hör också pet-flaskan som förvandlas till en myggfälla. Tricket handlar om att locka in myggen med en söt vätska. Och när de väl är inne kommer de aldrig ut igen.

Andra sätt att bli av med mygg

För den som inte är så intresserad av att leta runt i skafferiet efter nåt som biter på myggen finns det en rad grundläggande åtgärder att vidta. Vill man slippa mygg helt är det ju säkrast att vistas i möljöer där myggen inte trivs. Som inne i storstan till exempel.

Men det finns andra knep som kan vara värda att testa:

  1. Ät B-vitamin. Finns i till exempel kött, baljväxter, sojabönor och råris. Myggen kommer inte att bita dig eftersom de inte tycker om den lukt som du utsöndrar när du äter B-vitamin.
  2. Undvik alkohol. Myggen gillar kroppsvärme. När du dricker alkohol stiger din kroppstemperatur lite, vilket i sin tur leder till att du blir mer myggbiten. Alkohol ska även få kroppen att utsöndra mer koldioxid som myggen gillar. Så ta det kallt med snapsen i sommar.
  3. Se upp för vattensamlingar. Myggen behöver stående vatten där de kan yngla av sig. Töm därför ut allt stående vatten som kanske finns i hängrännor, fågelbad, gamla krukor och skottkärran.
  4. Håll trädgården prydlig. Klipp gräset kort, och tomten ren från snår och buskage.
  5. Klä dig ljust. Myggor gillar mörka färger. Så om du ska gå ut i skogen – använd ljusa, löst sittande kläder.
  6. Håll myggen på utsidan. Sätt myggnät vid fönster och dörrar så slipper du jaga flygfä med en tidning resten av natten.
  7. Elda. Rök håller, precis som exemplet med kaffesumpen visar, myggen borta. Att elda tickor, exempelvis björk- eller fnösktickor är ett gammalt och väl beprövat knep, skriver Expressen. Men tänk på brandrisken och eventuella eldningsförbud innan du sätter i gång.
Annons