Så förlänger du äggens hållbarhet – enkla husmorsknepet förvånar många

Till vänster, ett löskokt ägg, till höger, ägg i en kartong och på ett bord.

Foto: TT/Shutterstock

Äggens hållbarhet kan fördubblas om du förvarar dem med spetsiga sidan nedåt. Detta är förklaringen.

De flesta av oss har alltid ägg hemma men förvaringen av dem kan skilja sig åt mellan olika hushåll. Vissa har kartongen i kylskåpet och andra har den utanför, ofta på grund av platsbrist.

Livsmedelverkets rekommendation är dock att förvara råa ägg i kylskåpet eftersom hållbarheten förlängs med flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.

Se också: 5 anledningar att äta ägg varje dag

5 anledningar till att äta ägg varje dag
1:27

Efter reklamen: 5 anledningar till att äta ägg varje dag

(1:27)

Slå på ljud

Men det finns ytterligare ett trick.

Om du förvarar äggen med spetsen nedåt kommer de att behålla betydligt längre än så. Helt upp till tre månader kan vara aktuellt enligt Expressens bilaga Leva och Bo som anger branschorganisationen Svenska ägg som källa.

Anledningen är denna. I ägget hålls gulan på plats av två snoddar. Dessa snoddar blir töjda med tiden och gulan börjar då leta sig uppåt.

10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader

Samtidigt finns en luftbubbla i äggets trubbiga ände. Denna luftbubbla är nyckeln till hållbarheten. När äggulan letat sig uppåt skyddar bubblan äggets gula för att nå skalet vilket man vill undvika.

Förvara ägg - tänk även på detta

Ägg ska skyddas mot lukt och bakterier. Därför är det en bra idé att förvara äggen i kartongen. Äggets skal är poröst och suger lätt åt sig andra livsmedel.

I kylskåpsdörren finns ofta ägghållare. Dessa kan användas, men tänk på att det ofta är något varmare där än i andra delar av kylskåpet.

Då är ägget för gammalt

Det finns ett enkelt knep för att ta reda på om ett ägg är för gammalt. Släpp ner det i en bunke med vatten. Ett färskt ägg sjunker till botten, ett veckogammalt ägg reser lite på sig och ett gammalt ägg flyter upp till ytan.

Är man fortfarande osäker är det bara att knäcka ägget. Lukten eller snarare stanken kommer avslöja om ett ägg är oätligt.

Se också: Därför ska man vända på äggen i kartongen

Därför ska du vända äggen i kartongen
0:52

Efter reklamen: Därför ska du vända äggen i kartongen

(0:52)

Slå på ljud