Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Så förlänger du äggens hållbarhet – enkla husmorsknepet förvånar många

15 sep, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, ett löskokt ägg, till höger, ägg i en kartong och på ett bord.
Äggens hållbarhet kan fördubblas om du förvarar dem med spetsiga sidan nedåt. Detta är förklaringen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De flesta av oss har alltid ägg hemma men förvaringen av dem kan skilja sig åt mellan olika hushåll. Vissa har kartongen i kylskåpet och andra har den utanför, ofta på grund av platsbrist.

Livsmedelverkets rekommendation är dock att förvara råa ägg i kylskåpet eftersom hållbarheten förlängs med flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.

Se också: 5 anledningar att äta ägg varje dag

5 anledningar till att äta ägg varje dagBrand logo
5 anledningar till att äta ägg varje dag

Men det finns ytterligare ett trick.

Om du förvarar äggen med spetsen nedåt kommer de att behålla betydligt längre än så. Helt upp till tre månader kan vara aktuellt enligt Expressens bilaga Leva och Bo som anger branschorganisationen Svenska ägg som källa.

Annons

Anledningen är denna. I ägget hålls gulan på plats av två snoddar. Dessa snoddar blir töjda med tiden och gulan börjar då leta sig uppåt.

Samtidigt finns en luftbubbla i äggets trubbiga ände. Denna luftbubbla är nyckeln till hållbarheten. När äggulan letat sig uppåt skyddar bubblan äggets gula för att nå skalet vilket man vill undvika.

Förvara ägg - tänk även på detta

Ägg ska skyddas mot lukt och bakterier. Därför är det en bra idé att förvara äggen i kartongen. Äggets skal är poröst och suger lätt åt sig andra livsmedel.

I kylskåpsdörren finns ofta ägghållare. Dessa kan användas, men tänk på att det ofta är något varmare där än i andra delar av kylskåpet.

Då är ägget för gammalt

Det finns ett enkelt knep för att ta reda på om ett ägg är för gammalt. Släpp ner det i en bunke med vatten. Ett färskt ägg sjunker till botten, ett veckogammalt ägg reser lite på sig och ett gammalt ägg flyter upp till ytan.

Är man fortfarande osäker är det bara att knäcka ägget. Lukten eller snarare stanken kommer avslöja om ett ägg är oätligt.

Se också: Därför ska man vända på äggen i kartongen

Därför ska du vända äggen i kartongenBrand logo
Därför ska du vända äggen i kartongen
Annons