Så får du bort repor från glasögonen – 8 knep

Tre kvinnor där en är i fokus. De är utomhus i solen och bär solglasögon.

Foto: TT/Shutterstock

Har du repor på solglasögonen eller glasögonen? Om du då tänker att du därför måste acceptera läget eller helt enkelt köpa nya är det dags att tänka om – för det finns faktiskt saker som du redan har hemma som kan hjälpa dig att få bort reporna!

Om glasögonen fortfarande känns smutsiga när du tvättat dem kan det vara för att du fått repor på dem och smuts hamnat där i. Repor uppstår lätt när glasen kommer i kontakt med olika ytor och smuts trivs bra i skårorna.

Se också: Så enkelt rengör du dina smycken

Här listar vi olika knep du kan ta till för att få bort reporna.

1. Tandkräm

Badda försiktigt och gnugga in tandkrämen med tops eller bomull på glasen. Skölj sedan under kallt vatten. Ibland kan du behöva upprepa processen flera gånger efter varandra, särskilt om reporna är djupa.

2. Bakpulver

Genom att blanda lika delar bakpulver och vatten tills de får samma konsistens som tandkräm kan du uppnå samma resultat. Du gör likadant som med tandkrämen och sköljer bort med kallt vatten.

Husmorsknep: Därför ska du hälla mjöl i diskhon

3. Senapspulver och vinäger

Gör en kräm av senapspulver och vinäger. Gnugga sedan in den på glasen med en bomullstuss. Skölj noga av med vatten och tänk på att senap är irriterande för ögonen – så se till att hålla fingrarna från ögonen om de varit i kontakt med blandningen!

4. Babyolja

Vissa tycker att babyolja fungerar mot reporna, bara gnugga in, skölj och se om det tar bort dina repor också!

5. Möbelpolish

Citrondoftande möbelpolish fungerar också bra för att göra glasen rena. Applicera då lite polish på en trasa och polera dina glasögon.

6. Bilvax

Om du har plastglas kan du använda bilvax för att få bort reporna. Då gnuggar du med en mikrofiberduk på glasen. Processen kan behöva upprepas någon gång per vecka för att hålla reporna borta.

7. Solkräm

Även solkräm har rapporterats funka mot repor i glasögon, men ska bara användas om du har plastglas. Enligt Tip Hero är det solskydd med SPF 45 som fungerar bäst för jobbet.

8. Metallputs

En annan polish som fungerar är metallpolish, till exempel silverputs. Den funkar bäst på ytliga repor på solglasögon med spegelglas. Häll västkan på en torr trasa och gnugga försiktigt in.

Källor: Tip Hero, Glajor

Bästa tvättknepen med ättika: Rent, mjukt och luktfritt

Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – smarta knepet