Så får du värmeljus att räcka längre

Ett värmeljus som brinner i en ljusbehållare.

Foto: TT/Shutterstock

Att levande ljus höjer stämningen är sen gammalt, och visst är det ett mysigt sätt att bränna pengar på. Vi har samlat knep som gör att dina värmeljus håller längre.

Att tända värmeljus är ett snabbt sätt att göra stämningen i rummet lite mysigare, och visst är det trevligt om de dessutom sprider en härlig doft. Vi har samlat tips som får dina ljus att brinna ännu längre!

Se också: Så enkelt gör du egna doftljus

0:55

Efter reklamen: Så enkelt gör du egna doftljus

(0:55)


Så får du dina värmeljus att räcka längre

 1. Håll veken trimmad – runt en halv centimeter är ultimat

  Det är en bra idé att hålla koll på ifall veken behöver trimmas. En lägre veke ger en mindre låga, vilket gör att ljuset brinner långsammare. Ungefär en halv centimeter är den ultimata längden.

 2. Tänk på var du placerar ljuset

  För att ljuset ska räcka så länge som möjligt bör du inte placera det på ett ställe där det drar, som vid ett öppet fönster. Varma platser som ovanför ett värmeelement kan också göra att ljuset brinner snabbare.

 3. Bränn en jämn bas första gången

  Stora ljus kan brinna på ett osmidigt sätt ifall du inte eldar rätt, speciellt om de har flera vekar. Knepet är att ha ljuset tänt i 2 till 4 timmar första gången, för att det först ska smälta en jämn yta och skapa en "minnesgrop". På så sätt tar du vara på all vax och undviker att de endast brinner ner en tunnel vid varje veke.

 4. Håll koll på innehållsförteckningen

  Ljus gjorda av soja brinner ungefär 50 procent längre än ljus som är tillverkade av paraffinvax, och kan därför vara att föredra.

 5. Återanvänd gamla behållare och tillverka egna ljus

  Det mest hållbara knepet av de alla är att tillverka dina egna värmeljus. Och genom att använda dig av gamla behållare kommer du aldrig behöva köpa nya igen.

Tips på fina ljus och doftljus

Ljus i handgjort glas med handmålat mönster. Ljuset är tillverkat av sojavax som är en förnybar råvara. Brinntid ca 18 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Voluspa champagne.

Doftljus med doftnoter av sprudlande champagne med inslag av vanilj och ekfat. Brinntid ca 40 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Doftljus i burk.

Stort doftljus av vax och paraffin i glasburk med etikett och lock. Brinntid ca 60 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Yankee candle, vitt.

Doftljus med doften av soltorkad bomull i kombination med gröna toner, vita blommor och en aning citron. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Stora värmeljus från Blomus med en brinntid på 8 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Inredningen som förvandlar ditt hem till utomlands

7 saker som är fantastiska att ha om man lever ensam