Trending: PåskpysselPyssel med papperPyssel för barnSkapa med lera

Så här enkelt gör du egna doftljus

20 jan, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
Tre doftljus i burkar och glas som är enkla att göra själv.
Doftljus är en riktig stämningshöjare året om och passar lika bra murriga höstdagar när vinden viner utanför, som ljumma sommarkvällar i trädgården. Och gör du dina egna doftljus kan du variera doften precis som du själv vill. Så här enkelt är det!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I dag är doftljus ett vanligt förekommande inslag hos många av oss, och i glossiga inredningsmagasin kan vi se exklusiva doftljus pryda omslagshemmen. Men faktum är att doftljuset faktiskt inte alls är en modern uppfinning.

Redan för drygt 2 000 år sedan började man tillsätta dofter i ljusproduktionen. Anledningen var att ljusen på den tiden ofta tillverkades av animaliska fetter som inte luktade särskilt gott.

Så enkelt gör du egna doftljusBrand logo
Så enkelt gör du egna doftljus

I dag har vi ingen oangenäm lukt vi behöver dölja, men dofterna uppskattar vi fortfarande. Fredrik Nylén, bakboksförfattare och bloggare hos allas.se, är ett stort fan av doftljus. För Fredrik är det viktigt att dofterna i doftljuset inte är för skarpa och tar överhanden. Därför har han börjat tillverka sina egna doftljus! I ett inlägg på sin blogg beskriver han hur det går till steg för steg – och det är inte alls så komplicerat som man kanske skulle kunna tro.

Annons

Att tillverka sina egna doftljus är inte bara en garanterad stämningshöjare där hemma – du har dessutom den perfekta gå bort-presenten nästa gång du blir bjuden på middag hemma hos någon!

Vill du också testa att göra dina egna doftljus? Se vår enkla instruktionsfilm här ovan!

Så här gör man egna doftljus – steg för steg:

Du behöver:

4 värmetåliga burkar som rymmer 2-3 dl

1 kg ljusvax

Ljusvekar

Vekhållare (eller en glasspinne)

Valfri doftolja

Eventuellt ljusfärg

Gör så här:

1. Låt ljusvaxet långsamt smälta i en bunke över vattenbad – aldrig direkt i kastrullen. Innan du lägger vaxet i bunken, ta undan 100 gram och spara till senare.

2. Nu är det dags att fästa veken i burken eller glaset. För att göra det kan du doppa veken i lite av det smälta ljusvaxet och med hjälp av det fästa den i mitten av behållaren.

Annons

3. Använd vekhållaren – om du har en sådan – för att centrera veken. Har du ingen vekhållare kan du binda fast veken på en pinne för att hålla kvar den i mitten – ta en titt på Fredriks blogg hur han gör. Om du inte har tillgång till varken vekhållare eller glasspinne kan du testa att försiktigt dra veken på plats efter att du har hällt i ljusvaxet.

4. Nu har vaxet smält och det är dags att hälla i eventuell ljusfärg. Här kan du laborera fritt och hälla i så mycket färg du själv önskar.

5. Dags för doftoljan! Experimentera dig fram här – det finns inget rätt eller fel utan du bestämmer själv hur mycket du vill att ditt ljus ska dofta.

6. Ta vaxet och häll försiktigt över i behållarna du har valt. Låt sedan ljuset stelna i tre till fyra timmar.

7. Titta till ljuset efter några timmar. Har det bildats en liten grop i mitten av ljuset? Ingen fara, det går att lösa. Fredrik har ett smart tips – smält vaxet som du sparade undan och fyll sedan gropen med det.

8. Nu får ljuset stå över natten så att vaxet sätter sig ordentligt.

9. Det allra sista du gör är att klippa av veken så att ungefär en centimeter sticker upp.

Nu är dina doftljus klara! Njut av dem hemma eller ge bort till någon du tycker om. De kommer garanterat att göra succé.

Annons