Så förbereder du kylskåpet för semestern

kvinna kylskåp

Det är mycket att hålla reda på inför semestern – har du fixat passet? Pausat morgontidningen? Vattnat blommorna? Något som många glömmer inför den längre semestern är att förbereda kylskåpet. Men hur gör du egentligen? Vi reder ut!

Ska du på en weekend eller en veckas solsemester behöver du inte göra några drastiska förberedelser.

Men det är bra att tömma kylskåpet på varor som kommer att gå ur datum under tiden du är borta, och slänga mjölkskvättar som riskerar att surna. Se gärna till att det inte ligger snuttar av rå lök eller halvöppna matlådor. Det är inget måste, men du gör dig själv en tjänst att undvika att mötas av en stinkande kyl när du kommer hem från din semester.

Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylen
1:55

Efter reklamen: Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylen

(1:55)

Slå på ljud

Har du dock ynnesten att få vara borta längre än 14 dagar kräver kylen sin omsorg innan avresa. Vi rekommenderar att du tömmer kylskåpet och slänger in varor i frysen (om de går att frysa). Stäng av kylskåpet genom att dra ur kontakten. Gör sedan rent kylskåpet med bikarbonat och vatten, genom att blanda 1 matsked bikarbonat med 1 liter vatten, och torka väggarna med vätskan.

Rensa kylskåpet – och gör egen växtnäring

Obs! Kan din kyl inte stängas av utan att även frysen slocknar? Då rekommenderar vi att du stoppar tillbaka kontakten under tiden du är borta. Alternativet är att du rengör frysen på samma sätt som kylen, ser till att både kyl och frys är tom på varor, och låter kyl och frys vila avstängda under din semester.

Omorganisera ditt kylskåp och spara pengar

Har kylskåpet en vattentank är det bra att tömma den också. Låt dörren stå öppen. En del kylskåp har semesterläge, en funktion som håller kylskåpet avstängt men frysen på.