Så förvarar du dina glas för att slippa glaspest

Vinglas som hänger upp och ner i foten.

Ett bra sätt att förvara vinglas är hängande upp och ner i foten.

Foto: TT/ Shutterstock

Har dina glas har en mjölkvit beläggning på insidan? Tillhör du dem som ställer dina glas upp och ner i skåpet eller staplar dem i varandra? Dina glas kan då vara drabbade av glaspest.

Att det är bra att förvara glasen upp och ner i skåpet är lätt att tro. Men för att undvika smuts och damm kan detta vara förödande för glasen. De kan drabbas av glaspest.

Så tvättar du vinterkläder och tjocka tröjor rätt

Äldre glas kan bli förstörda av glaspest

Har du någon gång råkat ut för att dina glas har fått en vit film på insidan av glaset? Eller ser glasen mjölkiga ut? Har det har bildats en vit strimma på insidan av glasen? Då kan det vara glaspest, eller glassjuka, som det också kan kallas. Om glaset inte har torkat ordentligt bildas det fukt som på kemisk väg reagerar och skadar glaset. Glaspest drabbar oftast äldre glas, och går inte att få bort när det väl har fastnat i glaset.

Om du har gamla glas från loppis eller om du har ärvda glas kan det vara något att ha i åtanke. För att slippa fuktskador är det ändå viktigt att förvara glasen stående på foten, eller om det är ett dricksglas – med botten ner och öppningen upp.

När du har diskat glasen kan du låta dem torka upp och ner på en handduk för att få bort fukten och inte riskera att få fuktfläckar på glasen. Men när du ställer in glasen i skåpet så ska de stå på sin fot för att inte behålla någon fukt i kupan.

Mjölkiga glas kan vara kalk

Har dina glas blivit vita eller dimmiga kan det också bero på kalkfläckar. Det an uppstå om du bor i ett område med hårt vatten. Har du använt för mycket diskmedel och inte sköljt ur glasen ordentligt. Då kan det också lämna en vit beläggning.

Kalkfläckarna kan du få bort med ättika. Ställ en skål med ättika i diskmaskinen när du diskar glasen och kör ett vanligt diskprogram utan diskmedel. Om det inte fungerar kan du lägga glasen i en bunke med varmvatten och ättika och sedan försöker du med diskmaskinen igen. Tandkräm är också effektivt mot kalkavlagringar. Det gnuggar du direkt på glaset. Tänk bara på att du ska använda en vanlig vit tandkräm, och inte en gel, och polera med en mjuk, fuktig trasa.

Se också: DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckan
0:29

Efter reklamen: Se också: DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckan

(0:29)

Förvara glasen rätt i skåpet

Glasen håller sig fina längst om man ställer in dem i skåpet på foten, utan att glasen rör vid varandra. Du ska helst inte stapla glasen på varandra eftersom de löper större risk att bli kantstötta och repiga. För har du otur kan det skapas ett vakuum så att du måste dra isär glasen och de spricker. Men det finns ju glas som är stapelbara och då är det okej att stapla dem.

Även om de är stapelbara ska man tänka på att låta dem svalna innan man staplar dem i varandra. Därför att det kan uppkomma spänningar i glasen som gör att de kan vara svåra att få isär.

Följer du de här råden så kan dina glas hålla sig fina i många år.

Så tvättade man förr – ett tungt arbete för kvinnor

Sköt om glasen rätt

• De allra flesta glas går att diska i diskmaskinen. Men ställ dem så att de inte riskerar att tippa, och att de inte slår emot varandra.

• Om du handdiskar ska du göra det med varmt vatten och med lagom med diskmedel. Skölj ur dem noga så att du får bort all diskmedel. Diskar du inte glasen direkt så låt dem stå fyllda med vatten.

• Låt glasen stå upp och ner på en diskhandduk när de torkar. Vecka gärna diskhandduken så att det kommer in luft i glaskupan.

• Fina glas som du är rädd om kan du polera med en mikrofiberduk för att undvika ränder och fläckar.

Källa: Expressen