Så tvättar du vinterkläder och tjocka tröjor rätt

Tjock tröja som tvättas i tvättmaskin

Tjock tröja tvättas i tvättmaskin

Foto:TT/Shutterstock

De tjocka tröjorna och vinterkläderna behöver tvättas emellanåt. Tvättkorgen blir snabbt full av dessa fylliga plagg. Och vinterkläderna kräver dessutom att bli tvättade varsamt. Vi har tipsen för hur du tvättar vinterkläderna.

När man tittar på tvättrådet i ytterkläderna kan det kännas det lättare att lämna in sina stora tröjor och jackor till kemtvätten. Men vi har tagit reda på hur du lätt kan rengöra dina kläder själv.

Generellt behöver jackor inte tvättas så ofta. Häng dem istället utomhus några timmar i frisk luft. De friska vindarna vädrar rent och ger en fräsch doft. När du tvättar dina ytterkläder använd ett milt tvättmedel som inte innehåller enzymer. Enzymerna kan bryta ner materialet i tyget och förstöra isoleringsförmågan.

Se också: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till
1:24

Efter reklamen: Se också: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till

(1:24)

Slå på ljud

Torktumla dunjackor med bollar

Din dunjacka mår inte bra av att tvättas för ofta. Jackans fluffighet kan försämras av för mycket tvättande i maskin. Det är istället bättre att låta den hänga ute och vädra ur i naturlig luftcirkulation för att få bort odörer.

Dunjackan kan torktumlas på låg temperatur tillsammans med lätta bollar som hjälper till att fluffa upp innermaterialet. Bollarna hjälper också till att fördela värmen i torktumlaren och på så sätt förkortas torktiden. De tar även bort statisk elektricitet. Du kan snabba på torktiden genom att pausa torktumlaren emellanåt för att skaka jackan fluffig och fördela dunet jämt inuti plagget. Dunjackan är färdig att användas på nytt när den har torkat.

5 smarta knep för att torka tvätt snabbare!

Skaljackor – var rädd om beläggningen

Vindtäta och vattentäta ytterkläder har en vattenavvisande beläggning. Fördelen med skaljackor är att smutsen stannar kvar på utsidan och lätt kan torkas bort med en mjuk borste eller trasa. Deras vattenavvisande skydd gör att de inte behöver tvättas ofta. Liksom med dunjackan kan du hänga skaljackor ute i frisk luft för att vädras rent från odörer.

När du tvättar din skaljacka så tänk på att undvika att använda vanliga tvättmedel och sköljmedel som kan förstöra den vattenavvisande beläggningen. Följ noga skötselrådet och tvätta inte på högre temperatur än tvättrådet rekommenderar. Innan du lägger in jackan i maskinen så stäng alla dragkedjor och kardborreband så håller de formen.

Använd aldrig strykjärn till dina skaljackor. Värmen från strykjärnet kan förstöra det vattentäta skalet.

Tvätta fleece i låga temperaturer

Fleece används i många plagg för sin förmåga att hålla värme. Kolla på lappen med skötselråd om det är ett plagg i ullfleece eller syntetisk fleece innan du tvättar, eftersom de olika materialen kräver olika skötselrutiner. Den naturliga fleecen är gjord i ull och den syntetiska fleecen är ofta gjord av polyester. Både ull och syntetisk fleece ska tvättas i låga temperaturer för att materialet inte ska bli förstört. Svåra fläckar kan därför behöva förbehandlas med ett milt fläckborttagningsmedel innan du lägger plagget i tvättmaskinen.

Så tvättade man förr – ett tungt arbete för kvinnor

Ulltröjor – vädra och minimera tvättande

Tröjor och jackor av ull kräver mindre tvätt än man tror eftersom ull är naturligt antibakteriellt. Om du hänger dina ylleplagg utomhus för vädring när du har använt dem så kan du minimera tvättandet. Fläckar från kaffe, bär och choklad kan vara svåra att få bort från ull så behandla dessa omgående med milt borttagningsmedel innan du tvättar plagget i maskin. Men tvätta i ullprogrammet och med tvättmedel utan enzymer.

Så tvättar du dina ullplagg

  • Använd alltid ett tvättmedel utan enzymer
  • Centrifugera alltid på ett lågt varvtal, även om du har tvättat för hand
  • Ta bort spill innan de hinner bli permanenta fläckar
  • Vädra dina ullplagg regelbundet och tvätta sällan
  • Fyll inte tvättmaskinen till mer än hälften
  • Om du behöver desinficera ullplagg, koka i vatten i tio minuter, men var noga med att plagget ligger helt stilla under kokningen

Sommarförvaring av vinterkläder

Sommartid när du inte använder dina stickade tröjor ska du förvarar dem liggande. För att behålla textur och form i tyget ska du undvika att ha tröjor hängande på galgar.

Förvara kläder på en torr plats. Fukt kan göra att plaggen drabbas av mögel. Har du svårt att hitta en torr plats för sommarförvaring är ett alternativ att använda sig av täta vakuumpåsar.

Se också: 13 smarta tvättråd att börja med redan i dag
1:60

Efter reklamen: Se också: 13 smarta tvättråd att börja med redan i dag

(1:60)

Slå på ljud

Håll skadedjur borta med cederträ

För att hålla mal och pälsängrar borta under sommarförvaringen kan du spraya med cederträolja eller lägga små bitar av cederträ i lådan med kläder. Doften av cederträ hjälper till att hålla borta skadedjuren.

Källor: Mynewsdesk, Steamery