Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så tvättar du altanen – supertipsen som gör livet lättare

19 apr, 2023 
Susanne Lolling
tvätta altanen tips
Varmare väder och vi längtar efter uteliv. Efter en ovanligt lång vinter på många håll är en tvätt av terrassen, altanen eller balkongen att föredra innan den invigs för säsongen. Här är bästa tipsen för en härligt ren altan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oavsett om det är en altan, terrass eller balkong det gäller, och trall eller trädäck för den delen, så är tillvägagångssättet detsamma.

Se också: Så rengör du ugnsgallret – medan du sover!Brand logo
Se också: Så rengör du ugnsgallret – medan du sover!

Tvätta altan med ättika

Ett miljösnällt och skonsamt sätt att effektivt rengöra altanen är med ättika, som är särskilt effektivt för att få bort alger och mögel. Några droppar diskmedel blandat med två deciliter ättika och en liter varmt vatten, och sedan är det dags att sätta i gång att skrubba. Spola eller skölj försiktigt av med lite rent vatten när du skrubbat klart. Tänk på att skydda dina växter från stänk, till exempel genom att rolla ut vätskan innan du går över med skurborste.

Obs! Alger kräver tålamod, ge träet ett par dagar att torka innan du ser det slutgiltiga resultatet.

Annons

Skrubba altan med såpa

Vanlig grönsåpa och en rejäl skurborste är allt som krävs om du har en normalsmutsig altan. Blanda enligt anvisning på flaskan, och glöm inte att skölja försiktigt med vatten när du är klar. För att efterbehandla med såpa blandar du en liter såpa med kallt vatten, dränk in en skurtrasa och gå över trallen så många gånger du vill tills träet känns mättat. Såpan ger en lenare yta till träet.

Målad altan

En målad altan tvättas enklast med fasadtvätt och vatten, samt skurborste. Är smutsen ingrodd är det målartvätt som gäller för att få den ren. Tänk dock på att det sliter mer på ytan.

Tvätta altan med högtryckstvätt eller inte?

Det känns som ett givet alternativ att rengöra altanen med högtryckstvätten, men faktum är att du riskerar att förstöra träet. Välj därför hellre än av de andra metoderna med såpa eller ättika.

Att olja in altan eller inte

Om din trall är oljad eller målad med täcklasyr är det en bra idé att olja in eller lasera igen. Tänk då bara på att låta träet torka ordentligt efter tvätten innan du sätter igång.

Annons