Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Mindre gräsklippning ska ge mer mångfald och rikare trädgårdar

15 nov, 2022 
Cecilia Lindberg
Fjärilar.
Alla kan vara med och bidra till biologisk mångfald. Nu inleds kampanjen Ett rikare Sverige.

Se din trädgård som en del av något större! Genom att skapa en rikare livsmiljö för djur och växter kan fler vara med och hejda förlusten av biologisk mångfald. Nu inleds kampanjen Ett rikare Sverige i ett samarbete mellan Rikare trädgård och Naturhistoriska riksmuseet.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Projektet vill belysa att även små insatser i trädgårdar, på balkongen eller i koloniträdgården kan göra skillnad. Ibland kan det till och med vara bra att var lite lat.

Plantera träd och strunta i gräsklippningen

– Jobba mindre i trädgården för att öka den biologiska mångfalden. Strunta i att köra med gräsklipparen på några kvadratmeter av gräsmattan, plantera ett träd eller strunta i att åka iväg med ris och grenar och lägg dem i ett hörn av trädgården. Minimalt med arbete kan göra stor skillnad för djuren i din närmiljö, säger Erik Hansson, projektledare för folkbildningsprojektet Rikare trädgård i ett pressmeddelande.

Fjärilar.
Att låta delar av gräsmattan gå i blom och att klippa dessa delar bara i slutet av sommaren är en insats som Rikare trädgård rekommenderar.

Gynna pollineringen - förläng blomningstiden

Ett annat sätt att öka mångfalden i trädgården är att se till att ha växter frukt och bär som avlöser varandra under säsongen, allt för att gynna pollinatörerna.

Annons

– Genom att välja vilka växter du odlar kan du förlänga blomningstiden i trädgården. Med olika växter som blommar eller bär frukt ända från vår till höst ökar mångfalden. Tidigt på våren lockar mina pärlhyacinter till sig insekter som vill ha pollen och på hösten är en av mina favoriter rönn, fåglarna älskar rönnbär, säger Mia Ehn, botaniker vid Naturhistoriska riksmuseet.

Rapportera dina insatser för biologisk mångfald

I samband med kampanjen bjuds nu privatpersoner med trädgård, balkong eller kolonilott in att berätta om sina insatser för mångfalden som gjordes under 2022. I början av 2023 kommer sedan Rikare trädgård och Naturhistoriska riksmuseet att redovisa hur stora ytor som förbättrades under 2022.

Se även: Stina brände ut sig - och blev biodlareBrand logo
Se även: Stina brände ut sig - och blev biodlare

Har du gjort någon insats för att bidra till mer biologisk mångfald? Då kan du rapportera din yta här.

Läs om trädgården som utsågs till Årets rikare trädgård 2022.

Några enkla insatser som gör skillnad

  • Låt delar av gräsmattan gå i blom och klipp dessa delar enbart i slutet av sommaren varje år. Ta bort klippet så har du påbörjat en liten äng.
  • Lägg grenar och ris i en rishög i ett oanvänt hörn av trädgården för att gynna fåglar, insekter, svampar och mossor.
  • Gräv en liten damm, antingen med dammduk eller en balja. Det gynnar exempelvis groddjur och trollsländor och fåglar kommer för att bada och dricka.
  • Bygg ett stort bihotell med mängder av borrade, djupa hål med 2-10 mm bredd.
  • Odla kryddor runt omkring för att ge bina både mat och bostad.
    Källa: rikaretradgard.se
Annons