Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Oas med plats för mångfald – titta in i den prisade trädgården

28 jun, 2022 
Cecilia Lindberg
Trädgård med blå strandiris.
En trädgård som inspirerar och som bjuder in massvis med pollinatörer och smådjur. I trädgården som fått utmärkelsen Årets rikare trädgård ryms gamla träd, blomstrande bäddar och mjuka former.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Maria Eriksson började arbeta mer medvetet med sin villatomt utanför Bollnäs för tio år sedan. Målet var att skapa en trädgård där hon trivdes själv.

Se också: Följ med in i Årets Trädgård 2021Brand logo
Se också: Följ med in i Årets Trädgård 2021

– Jag gillar blommor och perenner, färg och form. Jag vill ha snygga kanter, välskött och prydligt, berättar hon i ett pressmeddelande i samband med att trädgården utsågs till Årets rikare trädgård 2022.

Trädgård med plattsättning.
Maria Erikssons trädgård.

I arbetet med trädgården upptäckte hon att det inte bara var hon som trivdes i trädgården: djur och insekter gillade också miljön och efterhand har trädgården anpassats ännu mer för att bejaka mångfalden. Nu surras det för full i alla rabatter och från träden hörs pip från fågelungar.

Annons

Trädgård som gynnar både växter och djur

– Det gjorde mig lycklig när jag fick upp ögonen för att min trädgård är viktig för pollinatörer. Jag förstod inte hur mycket liv det finns i trädgården och att mitt arbete för att göra det fint också har gynnat annat liv. Det gav en helt ny insikt och den känslan vill jag förmedla till andra. Jag tror att många har en trädgård ungefär som min, men inte riktigt förstår hur viktigt den kan vara och att den kan göra skillnad. Jag vill att min trädgård ska ge ringar på vattnet, säger Maria Eriksson.

I trädgården finns informationsskyltar på flera ställen något som gör trädgården extra tilltalande som besöks- och inspirationsträdgård.

Vinnare i Årets rikare trädgård 2022

Trädgårdsrabatt med perenner.
Mångfald, men ändå prydligt i rakt.

Som vinnare av Årets rikare trädgård 2022 skiljer den ut sig lite med sin prydlighet, vilket tas upp i juryns motivering:

Annons

"Maria Erikssons trädgård är ett tydligt exempel på att även tomtägare som gillar prydliga trädgårdar kan göra en stor insats för biologisk mångfald och att det ofta krävs väldigt små anpassningar för att göra tydliga förbättringar. I den blomrika trädgården i Bollnäs kryllar det av liv samtidigt som ordningssinnet stryks medhårs med inbjudande och välskötta odlingar. En sann inspirationskälla för landets trädgårdsägare."

Trädgård med plats för pollinatörer.
Pollinatörerna är viktiga i den prisbelönta trädgården.

Deltar i Tusen trädgårdar

För den som vill titta närmare på Marias trädgård finns möjlighmet den 3 juli i samband med evenemanget Tusen trädgårdar. Då öppnar massor av trädgårdsägare runt om i landet sina tomter för besökare.

Så har Maria Eriksson gett ytrymme för biologisk mångfald

  • Skapat stor variation
  • Låtit gamla träd stå
  • Blommor med nektar och pollen från vår till höst
  • Anlagt en damm och placerat ut fågelbad
  • Placerat ut bostäder åt fåglar, bin och andra insekter
Annons