Så gör du eget sköljmedel - av ättika

Ren tvätt och sköljmedel på en bänk.

Foto: TT/Shutterstock

Sköljmedel ger mjuka, väldoftande kläder, men har också sina baksidor. Faktum är att det är giftigt och kan framkalla allergier. Gör istället hemmagjort sköljmedel som är miljövänligt och snällt mot plånboken. Allt som krävs är lite ättika och vatten. Följ vårt recept!

Många använder sig av sköljmedel för att det doftar gott och för att man vill ge kläderna den där härligt mjuka känslan. Men det som vi upplever som mjukt är i själva verket en form av plats som binder upp fukt. Så bortsett från att vi bryter ner fibrerna i textilierna så går vi även vi går runt med fuktiga kläder.

Se också: 5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön

5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön
1:17

Efter reklamen: 5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön

(1:17)

Slå på ljud

Det finns många anledningar till varför vi bör göra eget sköljmedel, och tro det eller ej, det är busenkelt att slänga ihop. Allt man behöver för den mjuka och härliga effekten är lite ättika och eventuellt en eterisk olja för att tillsätta någon speciell doft. Eteriska dofter finns ofta att köpa i hälsokostaffärer, på apotek eller på internet.

5 anledningar att göra eget sköljmedel

Recept: Hemmagjort sköljmedel med ättika

Du behöver

2 dl ättika, 24 %

5 dl vatten

5-7 droppar eterisk olja (valfritt)

Så gör du

Blanda vätskorna i en glasflaska och skaka om ordentligt innan du ska använda den. Tillsätt ett par matskedar i sköljmedelsfacket och tvätta precis som vanligt.

Källa: Land, LEVA&BO