Så klarar krukväxterna semestern – både ute och inne

Snart är det dags att låta krukväxterna vara ensamma hemma! Här får du tips och goda råd hur dina favoriter kan fortsätta blomstra medan du själv är på semester.

3 smarta självbevattningsknep för krukor inne och ute

Petflaskan

Fyll en större petflaska med vatten och stick ner den i krukan. Då sipprar vattnet ut och vattnar blomman efter hand.

Det finns speciella dropvattnare att skruva på istället för lock som passar precis till pet-flaska, hos bl a Jula, smarta saker.se och trädgårdsbutiker.

Långpanna eller bricka med kanter

Lägg några lager tidningspapper i botten av en långpanna eller stor gratängform. Blöt tidningarna ordentligt och ställ sedan ut dina krukväxter på tidningarna utan ytterkrukor så suger rötterna upp vattnet.

Svamp eller oasis

Dränk en kökssvamp eller oasis med vatten och lägg i ytterkrukan. Ställ innerkrukan ovanpå.

OBS! Testa först

Oavsett vad du väljer är det viktigt att testa din bevattningsanordning innan du reser bort så att du vet att den fungerar. Är det din snälla granne som ska vattna ska du gärna visa henne eller honom hur du tänkt att det ska funka.

Tänk på att…

* I normal rumstemperatur klarar sig de flesta krukväxter en vecka om de fått en ordentlig genomvattning precis innan du åker.

* Flytta bort växterna från gassande fönster. Ställ på diskbänk eller en bit in i rummet.

* Växter planterade i oglaserade lerkrukor behöver vattnas oftare än de som står i krukor av plast.

Underlätta för blomvakten:

– Samla gärna inomhusväxterna på ett ställe på köksbordet eller diskbänken.– Ställ fram generösa vattenkannor så det går att vattna många blommor åt gången.– Har du krukor med lösa blomfat undvik små fat som lätt svämmar över vid vattning.– Ställ fram hushållspapper och trasor så blomvakten kan torka upp eventuellt spill.7 krukväxter som inte behöver vattnas så oftaLäs mer

Av Maria Arnedotter