Så räddar du tröjan du krympt i tvätten – steg för steg

En hög med stickade tröjor som hade krympt i tvätten men som nu är tillbaka till tidigare storlek

Foto: TT

Har du råkat krympa din favorittröja i tvätten? Misströsta inte – det finns en lösning. Prova det här smarta husmorsknepet för att få tröjan att passa igen!

Man öppnar tvättmaskinen och inser sitt misstag – den nya fina tröjan i ull har krympt i tvätten. Det är lätt hänt, och går faktiskt att rätta till i efterhand med ett enkelt husmorsknep, där allt man behöver är vatten och balsam.

Se också: Så enkelt rengör du dina smycken

Slå på ljud

Vi tar det steg för steg!

1. Tappa upp vatten

Häll upp varmt vatten, anting i handfatet, en hunk eller en balja. Det viktigaste är att plagget får plats i vattnet, så välj rätt storlek.

7 smarta köksprylar med flera funktioner

2. Blanda i balsam i vattnet

Häll i balsam i det varma vattnet, minst en tredjedels deciliter, och blanda om. har du babyschampo hemma fungerar det lika bra som balsam

3. Lägg i plagget

Nu ska det krympta plagget ner i balsamvattnet. Se till att plagget är ordentligt dränkt och suger åt sig av blandning – vrid och vänd på tröjan för säkerhets skull.

Quiz: Har du koll på husmorstipsen?

4. Låt plagget vila i vattnet

Det som händer nu i vattnet är att det krympta plaggets fibrer i tyget kommer ge med sig och bli mer följsamma, vilket ger dig möjligheten att sträcka ut dem. Låt det ligga minst tio minuter i vattnet. Det kan också ligga i längre utan problem.

5. Torka plagget utan att vrida ut vatten

När plagget har vilat klart i vattnet kan du ta upp det och försöka pressa ut så mycket vatten som möjligt. Töm behållaren på vatten och pressa plagget mot kanterna – det viktiga är att du inte vrider ut eller sköljer av plagget.

Ta fram två torra handdukar. Lägg plagget på den enda handduken, och rulla ihop handduken för att får ut mer vatten. Rulla sedan upp den numera blöta handduken igen, och flytta över plagget till den torra diton.

6. Dra försiktigt – och låt vila

Nu börjar det kritiska steget. Lite i taget kan du nu sträcka ut plaggets tyg, men akta dig så att du inte i stället töjer ut plagget för mycket så det blir för stort. När det blivit som du vill ha det låter du tröjan lufttorka, helst liggande på en torr handduk.

Källa: Expressen