Så rengör du dina glasögon bäst – och tvättar putsduken

En kvinna rengör sina glasögon.

Foto: Shutterstock/TT

Steg för steg: Så får du glasögonen som nya igen! Dessutom: Lär dig hur du tvättar putsduken för att unna torka av dem perfekt.

Fem steg: Så får du glasögonen som nya igen

Brukar du bara skölja av glasögonen och torka dem på tröjan? Det är hög tid att sluta med det nu isåfall – och det är faktiskt riktigt enkelt att göra det rätt och ge glasögonen längre levnadstid samtidigt.

1. Skölj av dina glasögon

Sköljer av glasögon i ljummet vatten.

Foto: Shutterstock/TT

Glasögon ska sköljas i ljummet vatten, inte varmt. Detta beror på att plötsliga temperaturskillnader skadar glasets yta och är också anledningen till varför du inte ska lämna dem i solen i en varm bil till exempel.

2. Tvätta försiktigt glasögonen med dina fingertoppar

Sprayar glasögon med rengöringsspray.

Foto: Shutterstock/TT

Allra helst ska du använda en spray speciellt framtagen för att rengöra just glasögon, men det funkar även med diskmedel. Allra bäst blir det med ett ph-neutralt diskmedel. Använder du diskmedel? Håll dig till bara en liten droppe.

Se också: Så får du tvätten krispigt vit igen

3. Skölj glasögonen med rinnande vatten

Samtidigt som du använder dina fingrar för att rengöra glasen sköljer du av rengöringsmedlet under rinnande vatten.

4. Torka av glasögonen med putsduk

På bilden torkar någon av glasögonen med en putsduk.

När du säkerställt att inget rengöringsmedel finns kvar på glasögonen kan du torka av dem med din putsduk eller en luddfri bomullshandduk.

Bli din egen städfirma – prylarna som gör jobbet i vår

5. Rengör kanter och näskuddar

Använd dig av en mjuk tandborste för att enkelt komma åt, men var säker på att du inte repar glaset på dina glasögon när du rengör kanterna och näskuddarna.

Så tvättar du putsduken till dina glasögon

Att tvätta putsduken med jämna mellanrum hjälper dig att hålla glasögonen rena i längden. Tvätta den i maskin över 40 grader för att säkerställa att smuts och partiklar försvinner som annars kan orsaka repor på glaset. Använd aldrig mjukmedel på putsduken, mjukmedel kan nämligen lämna spår på glasögonen.

Källa: Cityoptik, Lensway, Synsam

Quiz: Vad fyller den smarta prylen för funktion?