Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så rengör du stenplattorna utomhus – och håller mossan borta

28 apr, 2023 
Susanne Lolling
Dags för uteliv, men stenaltanen ser ut som en mossodling? Eller ser plattorna ut som någon spillt mjöl på dem? Lugn, det finns enkla knep för att få bort alla sorters påväxt, och för att se till att de håller sig borta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Spola och skrubba

En högtryckstvätt är ett enkelt och smidigt sätt att rengöra stenplattor, och är särskilt effektivt mot lavar. För att skona plattorna är en roterande altantvätt bra att använda. Har man inte ett sådant munstycke bör man tänka på att inte ha så högt tryck, använda en bred stråle och att vinkla strålen – allt för att skydda plattorna.

Se också: Vårstäda trädgården – så här gör duBrand logo
Se också: Vårstäda trädgården – så här gör du

Har det vuxit mycket mossa på plattorna är det bra att använda högtryckstvätten efter att det regnat, eftersom mossa och alger då släpper lättare.

Saknar man högtryckstvätt går det utmärkt att rengöra stenplattorna på det gamla hederliga sättet, med skurborste och vattenslang.

Ogräs mellan plattorna? Ett ogräsjärn med långt skaft fixar jobbet samtidigt som det sparar ryggen.

Annons

Tänk på att:

· Betong är mer poröst än natursten, varför man också behöver vara mer försiktig när man tvättar betongplattor, särskilt med högtryckstvätt.

· Var noggrann med att ta bort mossan och algerna helt efter att du skrubbat och spolat rent plattorna, annars riskerar de att växa tillbaka.

Alg eller lav?

Har man inte stenkoll (!) så kan det vara svårt att veta vad det är man vill få bort från stenplattorna. Generellt sett gäller att alger är grönbruna, hala beläggningar som brukar trivas allra bäst på de skuggiga partierna av din stenaltan. Lavar trivs å andra sidan i både sol och skugga, och dyker upp som vita eller grå fläckar.

Fläckar och fogsand

För att få bort fläckar på plattorna kan man använda fogsand och en skurborste för en lättare slipning, särskilt effektivt mot alger och mot kalkfläckar på betongplattor.

Om plattorna drabbats av mossa och alger som är riktigt svåra att få bort finns det olika sorters rengöringsmedel som kan kombineras med högtryckstvätten.

Annons

Vil man vara miljövänlig så är såpa effektivt för att få bort lavar, även om det kräver en hel del fysiskt arbete. Är man otålig kan man i stället använda sig av kemisk stentvätt, som då bör få verka en stund innan den skrubbas bort.

Tänk på att:

· Vissa sorters sten, som sandsten, tål inte sura tvättmedel. Dubbelkolla därför alltid med tillverkaren/leverantören vad som gäller för just din sten.

Håll mossan borta

När du fått stenplattorna fina igen är det smart att göra vad du kan för att förebygga att de kommer tillbaka med kraft. Det bästa är att vara noga med att hålla efter stenplattorna regelbundet, för att förhindra att mossan får en chans att växa till sig.

Man kan också använda sig av en miljövänlig impregnering för plattor och sten en gång om året. Den skyddar mot såväl mossa och kalkavlagringar som frostskador.

I dag finns det även ogräshämmande fogsand som ska förhindra tillväxten av både ogräs och mossa.

Annons