Så slipper du stanken från matavfallspåsen – det ska du lägga i

Sedan den första januari 2024 är det lag på att matavfall ska sorteras och hållas separat från övrigt avfall. Först ut var det för restauranger och storkök, vilket trädde fast 2021. Men från 2024 gäller lagen alltså även för privatpersoner.
Det är inte bara i Sverige, utan ett direktiv från EU. Länder i EU som inte efterföljer lagen riskerar böter.
Vi vet att det är bra att källsortera, och matavfall är faktiskt också en viktig resurs att ta hand om. I genomsnitt slänger varje svensk minst 70 kilo matavfall om året, skal och rens, som i stället kan bli till biogas och biogödsel. Till exempel kan en biogasbil kan köra lite mer än 1 kilometer på 1 kilo matavfall, skriver Sopor.nu.
Du kanske redan har fått en rutin för hur du ska använda matavfallspåse. Om inte kommer här några tips – som kan vara extra bra att ta med sig i sommar.
3 tips – så håller du matavfallspåsen fräsch
Håll den torr
Värme medför ofta dålig lukt, därför är det viktigt att hålla din matavfallspåse torr, särskilt under sommaren. Använd alltid hållaren som medföljer dina påsar. Den låter luften cirkulera runt påsen och hjälper till att avdunsta fukten. Du kan också lägga en bit använt hushållspapper och servetter i matavfallet för att hålla påsen torr.
Låt blöta avfall rinna av
Många skalar potatis i över vasken, och skalet bli ju då blött. Eller så kanske du kastar i kaffesumpen direkt efter bryggning. Ha inte så bråttom utan låt det rinna av. Ha också som regel att byta påse varannan eller var tredje dag för att undvika att fukt samlas och påsen blir för tung.
Mota bort dålig lukt
Värme påskyndar nedbrytningsprocessen av matavfallet, vilket också leder till dålig lukt och flugor. Förutom att se till att din påse är så torr som möjligt finns ännu ett knep att ta till. Spraya eller droppa lite ättika i påsen så håller du flugor och lukt borta. Glöm heller inte bort att stänga papperspåsen ordentligt innan den läggs i kärlet. En öppen eller trasig matavfallspåse drar till sig flugor och larver.
Källa: Sopor.nu