Så stänger du parmesanförpackningen på rätt sätt – smarta lösningen jag inte visste om
Aaaahhh – så kan man ju göra! Det är underbara ord att yttra. Små ord som sparar tid och krångel och i det här fallet: plast! För det är så lätt att bara dra fram plastfoliet eller en plastpåse så fort något ska tillbaka in i kylskåpet. (Hint hint: Någon borde köpa bivaxdukar till mig i julklapp).
Men när det kommer till just parmesanen - i alla fall den som redan kommer i sin egen plastpåse så behöver du ingenting för att den ska hålla sig fräsch. För om du lämnar osten framme i kylen blir den fort lite torr och börjar smula när man ska riva den. Allt som krävs är världens enklaste trick!
3 enkla steg för att återförsluta parmesanen
* Måtta upp hur mycket parmesan du ska använda och skär av osten rätt genom plastförpackningen.
* Ta ut osten du ska använda.
* Trä den avskurna plastdelen över kvarvarande ost – den sluter tätt och passar perfekt!
Nackdelen med tricket är att det bara funkar en gång, men som en parmesanälskare så kan det lätt gå en halv ost varje gång det vankas pasta. Det som oftast blir kvar efter omgång två är en tråkig skalk. Men det finns smarta sätt att använda upp den med.
5 sätt att använda upp parmesanskalken
* Låt koka med i en soppa eller gryta. Det ger en fin umamismak i till exempel en tomatsoppa eller linsgryta. Plocka upp skalken innan servering.
* Riv det sista och frys in.
* Ta fram din inre italienska nonna och gör en parmesanbuljong på sparade skalkar.
* Låt den koka med i pastasåsen, det gör smaken extra fyllig.
* Riv hela skalken och gör parmesanchips, bara att lägga i en hög på en plåt med bakplåtspapper och baka försiktigt i ugnen – extra lyxigt att servera till en jordärtskockssoppa till exempel.
