Vanliga misstaget som kan förstöra din julgran – så här ska du göra i stället
J
ulgranen ska gärna få stanna inomhus länge och sprida sin välgörande doft men vi vill helst slippa barrkaos i den utsträckning som går. Då kommer den givna frågan: vad behöver granen för att må så bra som möjligt?
Genom tiderna har det florerat myter kring vad som ger granen ett längre liv inomhus. Sockerbitar, kopparmynt och värktabletter – finns det något belägg för de gamla husmorsknepen eller är de rent av skadliga? Vi reder ut sanningar och myter kring julgranen och vad du kan göra för att få din gran att leva länge.
Sanningar, myter och misstaget kring skötseln av granen
Det finns många gamla husmorsknep som sägs förlänga livet på din julgran och åsikterna är delade om de bör användas eller inte. Det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, Skogforsk, har prövat de tre vanligaste myterna för att se om de verkligen fungerar eller ej.
- Magnecyl – Magnecyl är en brustablett som används som smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande. Brustabletten har historiskt sett lagts i granens vatten som en form av växtnäring. Magnecyl innehåller acetylsalicylsyra som fungerar som ett växthormon för granen och skulle på så sätt kunna påverka granens barrande. Skogforsk hittade dock inga belägg i sin undersökning för att det här skulle fungera.
- Kopparmynt – Att lägga ett kopparmynt i julgransfoten ska enligt vissa forskare bidra till att hålla bakterier och svamp borta från granen och hålla snittytan under granen fräsch. Skogforsk hittade inga tydliga tecken på att detta skulle fungera men här går åsikterna isär.
- Sockerbitar – Det kanske vanligaste knepet av dem alla är att lägga ett par sockerbitar i vattnet till granen. Detta ska hjälpa granen att frodas och många vittnar om att granen fått nya skott efter sockertillskottet. Även Skogforsk ställer sig positiva till sockermetoden och deras undersökning visade att granen höll sig grön längre.
När det kommer till att tillsätta socker i vattnet till din gran finns det ett misstag som du dock bör undvika. Det är väldigt viktigt att sockret tillsätts först efter att granen har börjat dricka vatten ordentligt. Tillsätter du socker i vattnet innan dess riskerar det att bildas både svampar och bakterier i vattnet som gör att granen mår sämre. Den får svårare att ta upp vatten och kommer släppa sina barr i förtid.
Så länge håller julgranen
Om du tar hand om din gran på rätt sätt kan du njuta av den i en månad, men det förutsätter att du gett den lite kärlek. Inledningsvis bör du välja en gran som har rätt förutsättningar för att följa med dig hem. Inspektera barren och känn tyngden av granen. En tung gran indikerar att det finns mycket vätska kvar i den och att den därmed huggits relativt nyligen vilket är bra. Barren och grenarna bör stå uppåt.
Väl hemma är det tre viktiga steg som gör att granens hållbarhet ökar:
- Låt granen mellanlanda. Då granen bott utomhus är den van vid kallare temperatur än den vi har inomhus. För att undvika att chocka granen bör vi därför låta den stå ett dygn intill husväggen, i trapphuset eller i ett garage för att gradvis vänja sig vid värmen. Snitta om granen med en såg eller yxa och ställ den i ljummet vatten så att den håller sig återfuktad.
- Backa från värmen. Även om vi människor uppskattar en värmande öppen spis kan det vara direkt förödande för granen. Blir granen för torr och varm börjar den barra så se till att placera den en bit ifrån alla värmekällor.
- Vattna, vattna, vattna. Granar är törstiga och bör aldrig vara utan vatten. Mest kritiskt är det i början då granen ska acklimatisera sig till sin nya omgivning. En kungsgran kan exempelvis slurpa upp hela fem liter vatten de första dygnen! Du kan med fördel se till att skära av en 2-3 centimeter tjock skiva längst ner på stammen när du snittar din gran. Detta gör det enklare för granen att ta upp vattnet. Allra bäst mår granen av ljummet eller rumsvarmt vatten.
Källa: Skogforsk, Plantagen, Föreningen Skogen, odla.nu