Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så tar du hand om hundens tassar i vinter

18 okt, 2018 
Louise Andersson
Tassvård till hunden på vintern
Kalla vindar viner när solen inte skiner och vi närmar oss vintermånaderna. Vägsalt och vinterkängor håller oss både varma om fötterna och från att halka. Men för våra fyrbenta vänner ställer både saltet och kylan till det. Följ dessa fem steg för att vårda din hunds tassar i vinter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Minusgrader kallar på varmare kläder och diverse hudkrämer för vår allt torrare hud. Men lättare glömt är att våra fyrbenta vänner går igenom samma klimatförändring. De må ha mer eller mindre tjock päls men har inga vinterkängor att dra på när underlager blir kallt, blött och inte minst salt.

Lika bra som vägsaltet är för att förhindra halka, lika dåligt är det för hundarnas tassar. Undvik saltade partier när det går men se även till att ge din hund bäst förutsättningar för att klara vinterförhållandena. Tillsammans med Arken Zoo har vi tagit fram en lista på våra fem bästa tips för att förebygga och efterbehandla din hunds tassar.

Torka tassarna

Hundhandduk
Hunden behöver hjälp att torka ordentligt. Foto:IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det kanske låter självklart men är ack så lätt att glömma när vi själva tänker tanken: ”Jag ska ändå dammsuga sen”. Torka hundens tassar för hundens skull. Vägsaltet är nämligen frätande på trampdynorna och inte heller bra om hunden får i sig när den själv försöker ”tvätta” bort det. Ha alltid en handduk nära till hands efter era promenader för att få bort så mycket salt, smuts och snö som möjligt. Om det är svårt att få bort med en handduk kan du alltid duscha av tassarna i stället. Men se till att torka dem ordentligt även efter det, för att undvika exempelvis svampbildning och fukteksem.

Ta hand om tasskador

Öm tass
Sår på tassen behövs tas om hand. Foto: IBL

Om din hund har råkat ut för en skada på tassen, se till att rengöra såret och bandagera så fort du får möjlighet. Även hundskor finns att köpa i butik om bandaget inte stannar på sin plats. Bortsett från den skada som isklumpar och vägsaltet kan orsaka så kan din hund drabbas av köldkramp. Det kan upptäckas när hunden har svårt att stödja på sitt eller sina ben och kan bero på att blodcirkulationen i tassarna hämmas. Även här är det viktigt att få hunden ordentligt torr med en handduk över hela kroppen. Du kan även försöka massera igång blodcirkulationen igen.

Klipp klorna

Hund kloklipp
Klorna behöver klippas. Foto: IBL

Att hålla hundens klor i en lagom längd är viktigt året runt. Hundens klor kan växa olika fort och slitas olika mycket. Klorna kan vara svarta eller vita, som gör det svårare eller lättare att se var pulpan är när du klipper. Olika hundar har även olika lätt att acceptera att vi klipper deras klor. Känner du dig osäker på din förmåga att göra det själv är det oftast bättre för både dig och din hund att ni går iväg till en hundsalong som hjälper er. Växer klorna för långt kan hunden nämligen belasta tassarna fel, vilket kan leda till följdskador.

Trimma tasspälsen

Pälstrim hund
Pälsen på tassarna samlar lätt på sig klumpar av snö och salt. Foto: IBL

Som vi tidigare nämnt är risken stor för isbildning under och runt tassarna när snön lagt sig vit på marken. Och ju mer päls hunden har på tassarna, desto mer snö riskerar att fastna. Om din hund redan fått snöklumpar under tassarna är det lättast att bli av med dem med lite ljummet vatten. Men för att förebygga att de uppstår bör du hålla tassarna ”i trim” och se till att pälsen mellan och ovanpå tassarna hålls kortklippt.

Smörj in trampdynorna

Liten tass
Trampdynorna behöver smörjas in, precis som våra händer. Foto: IBL

Ha som rutin att alltid undersöka din hunds tassar efter en promenad. Skador på tassens trampdynor kan uppstå av flera anledningar, men en vanlig orsak till sprickor i trampdynan är just vägsaltet och kylan. Efter att sprickorna bildats gör saltet smärtan ännu värre för hunden då det kan samlas i såret, svida och göra dem ännu värre. En enkel tassalva kan både förebygga och vårda sprickor som redan uppkommit, så det kan vara bra att få in det som rutin exempelvis varje kväll.

Text: Louise Andersson

Läs också:

3 oväntade saker du inte visste om hundar

Annons