Så torkar du golvet – med perfekt resultat

En kvinna redo med moppen

Foto: Shutterstock/TT

Nöjer du dig med att dammsuga eller våttorkar du dina golv hemma också? Dammsugaren fångar upp det mesta men det är en bra idé att ta ett varv med moppen emellanåt också för att bli av med fläckar, bakterier och de sista dammresterna.

Hur ofta man behöver torka golvet beror förstås på en rad olika faktorer som hur många ni är i hushållet, om där finns barn och husdjur som drar in lite extra smuts eller så bidrar kanske årstiden till att det kommer in extra smuts i bostaden.

Se också: Så här städar du ditt hem på en timme

Så städar du ditt hem - på 60 minuter
1:11

Efter reklamen: Så städar du ditt hem - på 60 minuter

(1:11)

Slå på ljud

Om du har mycket statisk elektricitet hemma hos dig kan det vara en bra idé att moppa golven ganska ofta och gärna ha lite sköljmedel i vattnet för att minska risken att få små obehagliga stötar.

Hur ofta ska man torka golvet?

Vid normal nedsmutsning räcker det oftast med att torka golven ungefär var fjortonde dag. Om du har parkettgolv bör du dock vara lite mer återhållsam med våttorkandet eftersom du kan utsätta ditt golv för onödigt slitage.

Vilket rengöringsmedel är bäst för att torka golvet?

Vilken typ av golv som finns hemma hos dig spelar in när det handlar om ditt val av rengöringsmedel. För de vanligaste golvtyperna i plast och linoleum räcker det oftast med ljummet vatten och en skvätt diskmedel eller helt vanlig grönsåpa räcker för att det ska bli rent, du behöver alltså inte investera i några dyra och ofta miljöfarliga rengöringsmedel. De snällare alternativen är dessutom ett klokare val för dig som har barn och husdjur som riskerar att få i sig farliga kemikalier om det vill sig illa.

En all in one-integrerad spraymopp är en mycket bra investering i din städutrustning. Den här modellen har både ett bra grepp och en smart sprayfunktion som gör att du bara behöver dosera precis när du behöver. Behållaren klarar av alla sorters rengöringsmedel och den högkvalitativa mikrofiberduken är återanvändbara.

Läs mer och köp moppen här

Läs mer och köp moppen här

Städa lackade golv

Om dina golv är lackade behöver du dock vara än mer återhållsam med rengöringsmedel och om du har en oljad parkett ska du satsa på en träsåpa som är anpassad för ändamålet.

Oavsett vilken typ av golv som du torkar är det viktigt att golvet inte blir alltför blött; se till att mopphuvudet bara är lätt fuktat. Den som använder för mycket vatten riskerar både fukt- och mögelskador om vattnet samlas i springor, och fula fläckar som kan vara svåra att få bort.

5 smarta städprylar alla vill ha!

Källor: Lmgolvservice.se, Hemochhyra.se