Så undviker du inbrott – polisens tips!

Undvika inbrott
Brukar du plocka undan disken och sätta den prydligt i maskinen eller diskstället? Vid vissa tillfällen är det faktiskt helt okej att inte vara så ordentlig.

På sommaren och kring jul reser många bort till släkt och vänner och kommer inte hem på flera dagar. Det är då tjuvarna är som mest aktiva. Polisen har därför gått ut med ett par smarta knep som kan användas för att lura tjuvarna.

5 knep för att hålla tjuvarna borta:

1. Lämna hemmet stökigt

Visst är det skönt med ett nystädat hem, men bäst är faktiskt att låta det vara rörigt. Lämna all smutsdisk i diskhon, låt koppar stå framme på bordet, lägg fram en halvt genombläddrad tidning och ställ skorna huller om buller i hallen.

Se också: 5 knep för att hålla tjuvarna borta

2. Sätt på timers

Se till att det är tänt i fönster och att det spelas lite musik då och då. Ljud och ljus skrämmer tjuvarna eller gör dem osäkra. Är det någon hemma eller inte? Dra även ner eventuella persienner i sovrummet så att det ser ut som om du sover där på natten.

3. Gå runt bostaden som en tjuv

Försök att tänka som en tjuv. Vad ser tjuven när den tittar in genom fönster och dörrar? Var är det lättast att ta sig in? Låt det se ut som om du nyss var där och tänk på att ställa undan dyra föremål som kan locka.

4. Ta hjälp av grannar

Be grannarna ta din post varje dag. Har du en parkeringsplats kan du låna ut den till någon granne som har två bilar, så att parkeringen inte står tom under hela din resa.

5. Undvik ledtrådar på sociala medier

Uppdatera inte dina sociala medier med bilder och text på var du befinner dig och hur länge du är borta. Var hellre diffus eller lite kryptisk. Tjuven kanske annars följer dig via skärmen…

Källa: Polisen
Foto: Shutterstock

Polisveteranen Ewa-Gun Westford om SVT:s Tunna blå linjen

Här är smarta prylen som får dig att känna dig tryggare på kvällen